Mentorprogram 2021

…egy mentor szemével

2021. december 07., kedd

Tavaly 2020. novemberében csatlakoztam a Szakkollégiumhoz. Már a saját mentorprogramom alatt is tudtam, hogy a következő évben, ha lehetőséget kapok rá, akkor mentor szeretnék lenni. Számomra olyan emlékezetes volt a saját mentorprogram, annyi élménnyel lettem gazdagabb, amik még inkább arra motiváltak, hogy én is hasonló emlékeket adhassak másoknak, a saját mentoráltjaimnak is.  


Úgy gondolom immár negyedik éve ÁTMA szakos hallgatóként már viszonylag sok tapasztalattal rendelkezem. Így élmények mellett tapasztalatot, tudást is át tudtam adni nekik az együtt töltött idő alatt.

Mentorként másként éltem meg a mentorprogramot, mint mentoráltként. Én is ugyan úgy részt vettem az eseményeken, viszont már nem csak, mint résztvevő, hanem mint szervező is. Egyrészt felelősnek éreztem magamat a hozzám tartozó 4 mentoráltért, másrészt az összes többi mentoráltért is. Nagyon jól éreztem magamat, viszont ez már egy más típusú szerep volt.

A mentori szerep elsősorban mint kihívás motivált, másrészt új élményeket, tapasztalatokat szerettem volna átadni a mentoráltjaimat. Szerettem volna, ha olyan élményekkel, tapasztalatokkal fejezik be a mentorprogramunkat, amiket felhasználhatnak az egyetemi éveik során.

Az én véleményem szerint a mentorprogram elsősorban azért egy nagyon jó lehetőség, és azért tartjuk meg minden évben, mert a jelentkezőknek lehetőségük van arra, hogy belelássanak a Szakkollégium életébe. Nem csak a szórakoztató, hanem a komolyabb részeibe is. Szerettem volna ezeket is megmutatni nekik. Közel kettő hónap alatt már valóban belelátnak egy közösség életébe, és eldönthetik, tudnának-e a részeseivé válni vagy nem.

Számomra mentorként a legfontosabb cél, motiváció az volt, hogy megmozgassam, aktivizáljam a jelentkezőket. Szerettem volna, ha már terveznek a közösséggel, gondolkodnak új, megvalósítandó ötleteken, kutatásokon, programokon. Ne csak akkor jelenjenek meg egy eseményen, ha azt több nappal hamarabb beharangozunk. Úgy gondolom sikeresen megvalósultak ezek a törekvéseim is.

Ebben az évben egy nagyon erős csapat jelentkezett, 24 jelentkezőből 16 új tagot vettünk fel. Bízom benne, hogy minél hamarabb be tudnak illeszkedni a közösségünkbe és megtalálják benne a hozzájuk leginkább passzoló feladatot.

Szerintem mindenki, akinek lehetősége nyílik rá és érzi magában azt a plusz erőt, akkor jelentkezzen mentornak. Érdemes kipróbálnia magát ebben a szerepben is, nagyon sokat lehet tanulni belőle.

Sándor Viktória

…egy mentorált szemével​

Lassan a decemberhez közeledve a Magyary Zoltán szakkollégium egy újabb felvételi mentorprogramja zárult sikeresen, 16 új taggal bővült a közösség, ennek a kis csapatnak pedig nagy örömömre én is a részese lehetek. Azt hiszem, mindannyiunk nevében mondhatom, hogy a felvételi mentorprogram sokat adott számunkra. De hogy ez mit is jelent? Talán a legjobb, ha szemléltetem pár példával.

A felvételi mentorprogram mindannyiunk számára új barátságokat hozott. Számos intelligens, céltudatos, kedves és tehetséges fiatalt ismerhettük meg. Akik fáradhatatlanul azon dolgoztak, hogy számunkra színes programokkal és izgalmas szakmai eseményekkel dobják fel a felvételi mentorprogram heteit. Megmutatták, milyen összetartó a Szakkollégium és hogy ebben a közösségben bárki bárkihez fordulhat, hiszen közös célok vezetnek mindenkit: Szakmaiság, Közösség, Társadalmi felelősségvállalás.

Az elmúlt hetekben a mentorok és a Kabinet és a koordinátor odaadó munkájának köszönhetően tehát számos szakmai eseményen vehettünk részt, és bővíthettük tudásunkat. Szeptember 14-én részt vehettünk egy lebilincselő beszélgetésen, amelynek keretein belül betekintést nyerhettünk Tarlós István miniszterelnöki megbízott, egykori főpolgármester életútjának meghatározó állomásaiba. Szeptember 28-án egy újabb érdekfeszítő kerekasztal beszélgetésen vehettünk részt „A Közigazgatás a politikában, politika a közigazgatásban” című rendezvényén, ahol szó volt a közigazgatás átpolitizáltságáról, amely egy aktuális és megosztó téma a közszolgálati rendszerek témakörében. Október 1-jén pedig megrendezésre került a Magyary Zoltán Szakkollégium 20 éves évfordulójának tiszteletére rendezett konferencia, a Nemzet és tudomány – 20 éves a Magyary Zoltán Szakkollégium. A konferencián számos elismert oktató, illetve közigazgatási szakember előadásának lehettünk részesei. A konferencia során továbbá sor került a szakkollégium jelenlegi tagjainak előadásaira is, amelyek színvonalukban és szakmaiságukban sem maradtak le a többi szakmai előadás mögött. Október utolsó hétvégéje is rengeteg érdekes programmal bővelkedett. Többek között meghallgathattuk Dr. Sulyok Tamást az Alkotmánybíróság elnökét, aki bevezetett minket az Alkotmánybíróság működésébe, illetve Dr. Janó Márk Ádámot, a Miniszterelnökség közigazgatási államtitkárát, aki feltárta előttünk, hogy a sikerek mellett, milyen kihívásokkal kell szembenéznie egy közigazgatási államtitkárnak. November elején a szakkollégium nemzetközi vizek felé evezett, amikoris az Amerikai Nagykövetség két munkatársa tartott előadást a Nagykövetség mindennapjairól. Összességében tehát elmondhatjuk, hogy a programok alatt rengeteget tanulhattunk, és új nézőpontokból ismerhettük meg jövendőbeli szakmánkat.

A felvételi mentorprogram azonban nem csak a szakmaiságról szólt. Rengeteg közösségépítő programban is részt vehettünk. A programsorozat egy moziesttel indult, ahol popcorn és limonádé mellett közösen izgulhattuk végig a „Kapj el ha tudsz” című filmet. Majd mindenki megmutathatta olaszos főzőtudományát egy közös pizzasütésen. Ezen felül pedig egy társasjátékest is megrendezésre került. Az Activity-től az UNO-n át, az Avalonon keresztül, rengeteg társast kipróbálhattunk együtt. Csapatépítő estéken felül pedig november közepén megrendezésre került a bevonó hétvége, ahol a számos játék mellett, megszületett a Magyary új, nagyszabású műsora, az úgynevezett Magyary szépségverseny. Azt hiszem talán ez a verseny volt az, ami megkoronázta ezt a felejthetetlen együtt töltött hétvégét. Mindannyian nagyon jól szórakoztunk, mivel ez a pár nap elég volt ahhoz, hogy egy igazán erős csapatot kovácsoljon belőlünk. Ebben viszont a közös a mosogatás is közrejátszhatott, bár annak pillanatait többen talán inkább elfelejtenénk. A csapatépítő programok szuper hangulatban teltek, rengeteget beszélgettünk és nevettünk együtt. Főleg a vérre menő ominózus Gyilkosos játékok alatt. Kezdetben ez még a mentoráltak számára csak egy vicces csoportjáték volt, de a hetek végére már mindenki olyan átéléssel játszotta mintha komolyan a kis városunk biztonsága forogna kockán.

Mindezeken felül viszont a közösségért folytatott munka, a társadalmi felelősségvállalás sem szorult háttérbe, hiszen a mentoráltak közös szemétszedésben vehettek részt, és megmutathatták a környezettudatosság iránti elkötelezettségüket. Ennek eredményeként pedig rengeteg emlékezetes meme-el bővült a szakkollégium humorbázisa, azaz a professzionális meme oldal.

Úgy gondolom ezek az apró tettek tesznek többé emberileg, ezért nagyon örülök, hogy a szakkollégium által ebben is szerepet vállalhatok mostantól.

Az elmúlt hetek tehát programokban és élményekben dúsan teltek el számunkra, amiért ezúton is köszönetet szeretnék mondani a mentoroknak, akik ebben az időszakban apukák és anyukákként figyeltek ránk, és vezettek be minket a szakkollégiumi közösségbe. Továbbá köszönettel tartozom a mentorprogram koordinátorának és a Kabinetnek, akik megvalósították a felvételi mentorprogramot és, hogy mindenben a segítségünkre voltak az elmúlt időszakban. Remélem, hogy az elkövetkezendő időszak is ilyen mozgalmas lesz a számunkra. Izgatottan várom a további közös munkát!

Bednárik Boglárka

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük