Budapest – vízfej vagy az ország motorja?

2022. február 16., kedd

A 2021/2022 tanév tavaszi szemesterének első nyílt eseménye 2022. 02.16-án került megrendezésre, amely a Budapest – vízfej vagy az ország motorja címet viselte,  vendégünk dr. Fürjes Balázs a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára volt. Az eseményt nagy érdeklődés övezte, hiszen teltházzal vártuk az Államtitkár Urat.

dr. Fürjes Balázs életében meghatározó a Ludovika épülete, emelte ki a nyílt esemény elején. Édesapja a Ludovika utolsó évfolyamán végzett 1944 augusztusában, és a Ludovika épületében tartóztatták le a nyilasok, mivel ellenállási mozgalmat szerveztek zsidó polgártársaik megsegítésére. Mindössze egy szavazaton múlt, hogy nem végezték ki az édesapját. Továbbá az Államtitkár Úr jelentős szerepet vállalt a Ludovika Campus felépítésében és a városrész rehabilitációjában.

Az nyílt esemény első felében Budapest szerepéről beszéltünk Magyarországon belül. Az Államtitkár Úr kifejtette, hogy véleménye szerint Budapest megfelelő méretű és a sokszor hangoztatott Budapest és vidék konfliktus nem állja meg a helyét. Véleménye szerint inkább ennek a két szereplőnek közösen, nem elkülönülten kell munkálkodnia az ország fejlesztésén.

Az Államtitkár Úr felsorolta azokat a főbb kritikus pontokat is, amelyek a kormányzat szerint a legnagyobb kihívások jelenleg Budapesten, ilyenek például a közlekedés, zöldítés, és a lakhatás. Az est folyamán részletesebben a közlekedés problémakörét taglaltuk. Kitért arra a kérdésre, hogy miért tartja rossz ötletnek a gépjárművek kitiltását vagy korlátozását a belvárosban. Véleménye szerint nem korlátozásokkal kell nevelni az autókat használó polgárokat, hanem meg kell teremteni azt a fejlett közösségi közlekedést, amely képes alternatívát nyújtani az autót használók számára.

A nyílt esemény második felében a hallgatóságnak volt lehetősége kérdezni az Államtitkár Úrtól. Habár az esemény alapvetőleg egy szakpolitikai est volt, a jelenleg is tartó kampányidőszaknak köszönhetően több aktuálpolitikai kérdést is kapott az Államtitkár Úr. Többszöri visszatérő kérdés volt, hogy miképpen tud együttműködni az aktuális kormányzat és a Fővárosi Önkormányzat. Kiemelete a párbeszéd fontosságát és az együttműködés jelentőségét, hiszen mind a két félnek a végső célja, hogy Budapestet segítség és jobbítsák.

Összességében egy rendkívül jó hangulatú nyílt eseményt tartottunk meg ahol egyaránt érintettük az aktuális szakpolitikai, urbanisztikai kérdéseket és a jelenlegi politikai vitákat. ​

Garamvölgyi Dávid

​Az esemény a Nemzeti Tehetség Program támogatásával valósult meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük