Egy kiemelkedő karrierút a nemzetközi jog területén – Panelbeszélgetés Dr. Varga Réka Dékán Asszonnyal

2023. február 15., szerda

Február 13-án került megrendezésre Szakkollégiumunk félévnyitó zárt eseménye, melynek otthont az Aurum Jogászklub adott, így impozáns környezetben hallgathattuk meg Dr. Varga Réka Dékán Asszony előadását. Meghívott vendégünk beszélgetőpartnere Schlenk Viktória szakmai vezetőnk volt. Az esemény során tulajdonképpen tagjaink saját maguk is kérdezővé váltak, így egy kötetlenebb hangvételű előadássá formálódott a rendezvény. Jó volt látni, hogy sokunk érdeklődését felkeltette a tárgyalt terület. Fő témánk a nemzetközi jog volt, azon belül a humanitárius tevékenységek kapták a hangsúlyt.

Az előadás első felében betekintést nyerhettünk Dékán Asszony életútjába. Már-már néhol azt érezhettük „kulisszatitkokat” ismerhetünk meg. Például megtudhattuk, hogyan kapcsolódik Dékán Asszony a cseh és lengyel Büntetőkönyvekhez. Hallhatunk a Vöröskereszt Családról. Sőt tudomást szereztünk arról is, hogy az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar dékánja a mai napig önkéntesként vesz részt a Magyar Vöröskereszt életében. Pályafutását a Nemzetközi Vöröskeresztnél kezdte, így kiemelt jelentőséggel bír számára, hogy az önkéntes tevékenységekbe bekapcsolódhat. Számunkra, Magyarysok számára, ez az információ nagy horderővel bír, és egyben motivációt is nyújt, hiszen Szakkollégiumunk egyik alappillére a társadalmi felelősségvállalás. 

Az délután folyamán Dékán Asszony nem győzte hangsúlyozni az elméleti és a gyakorlati sík fontosságát, illetve e kettő összehozását. Nincs egyik a másik nélkül. Ahogy az egyetemi oktatásban is fontos, hogy a hallgatók ne csak elméleti tudást kapjanak oktatóiktól, hanem a gyakorlatban is kapjanak lehetőséget, a már megszerzett lexikális tudás kamatoztatására.

Pályakezdéshez „tippeket” kaptunk, illetve olyan dolgokról beszélgettünk, amiket jó, ha az ember tud, és nem a saját maga kárán tanul meg. Nagyon fontos a lényeglátás. Sokszor kerülünk/kerülhetünk olyan helyzetbe, amikor rövid idő alatt nagy anyagokat kell átlátni majd mindazt tömören átadni, előadni, kiszűrni belőle azt, ami valóban fontos.

Rettentően sokat számít, hogyan tudunk előadni. Hogyan jelenünk meg. Hogyan prezentáljuk a problémát. Ezeknek a jelentősége nagyobb, mint gondolnánk.

Generációs különbségek. Sokszor, sok mindent korábban szeretnénk elérni, teljesíteni, mint ahogy annak meglenne az ideje. Hagyjunk magunknak időt a különböző helyzetek megtapasztalásához. Például egy hierarchikus szervezetben is meg kell tanulni dolgozni, a ranglétrát végig kell járni, fokról fokra, s nem azonnal a legmagasabb pozícióhoz felugrani.

Értékek és állami érdekek. Összeegyeztethetőek? Felülírja egyik a másikat? Ha igen, melyik és miért? Ezekre, és hasonló kérdésekre kaptunk választ a nemzetközi jog tekintetében. Kitekintettünk a szomszédos országban fennálló jelenlegi helyzetre, az orosz-ukrán háborúra.

Egy ember pályája, bejárt útja nagyon soktényezős folyamat, rengeteg dolog befolyásolja. Mindennek sikerességéhez, kell maga az illető, minden tulajdonságával, képességével együtt, illetve valamilyen külső erő, amit attól függően ki, miben hisz, hívhatunk Jóistennek, a sors kezének vagy éppen szerencsének.

Rendezvényünk nem a véletlennek és a hatalmas mázlinak köszönhető. Egy tudatos döntés végeredménye, ami az alábbi szemléletben zajlott: A tudomány önmagáért nem jó, nem szabad, hogy öncélúvá váljon, a tudást tovább kell adni, a tudománynak szolgálni kell valamit, jelen esetben a közt.

Bátran kijelenthetjük, ennek a kritériumnak eleget tettünk, hiszen rengeteg tudással, ismerettel lettünk gazdagabbak, amik hasznunkra fognak válni, amikből a későbbiekben profitálni tudunk, s talán egy kicsit sikerül visszaadni mindabból, amit kaptunk.

Ezúton is köszönjük a tartalmas és izgalmas előadást Dékán Asszonynak!

Ipacs-Szabó Noémi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük