Jubileum- 10 éves az Alaptörvény 

2022. március 11., péntek

2012.január 1.-jén lépett hatályba a jelenlegi alkotmányunk, az Alaptörvény. 2022-ben ünnepeljük ezen eseménynek a tíz éves évfordulóját, ezért ennek tiszteletére a Magyary Zoltán Szakkollégium szakmai nyílt eseményt szervezett „Jubileum-10 éves az Alaptörvény” címmel, ahol a vendégünk Dr. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter volt.

2022.március 9.-ei szakmai eseményt Dr. Deli Gergely Rektor Úr nyitotta meg, aki az Alaptörvény és az alkotmányozás fontosságáról ejtett pár szót. Ezután kérdések a mentén haladva mesélt nekünk Miniszter Úr az Alaptörvény keletkezésének körülményeiről.

Miniszter Úr az alkotmány-előkészítő eseti bizottság egyik alelnöke volt 2010-2011-ben, így kiemelt szereplő lehetett az Alaptörvény létrehozásában. A beszélgetés elején Miniszter Úr kitekintésként a különböző alkotmányok születésének a sokféleségét taglalta, miközben kitért a német illetve a francia alkotmányok keletkezésére is.

Miniszter Úr mesélt az egyetemi hallgatóságnak a rendszerváltás utáni alkotmányozási kísérletekről és igényekről, valamint az Alaptörvénynek a kommunista alkotmányhoz való viszonyáról. Emellett az eseti bizottság működésére, feladatköreire, munkafolyamatára és az alkotmány előkészítésével kapcsolatos nehézségekre és nézeteltérésekre is kitért. Megemlítette az államadóság, valamint az alkotmányozási rend kardinális kérdéskörét, ugyanis ezen részletek nagyobb jellegű változtatása miatt több vita is volt a bizottságon belül. Valamint a történeti alkotmányunk szerepéről is szót ejtett a beszélgetés során, kiemelve az Alaptörvény hagyományokra épülő szerepét, ugyanis bizonyos aspektusok mentén vizsgálva a jelenlegi alkotmányunkban az 1222-es Aranybulla ellenállási záradékát is fellelhetjük.

Az Alaptörvény módosításairól is beszélgettünk, Miniszter Úr a kilencedik módosítás előnyeiről beszélt. Többek között kiemelte, hogy ezen legutóbbi módosítás által a korábbi hat különleges jogrend típust leszűkítették a veszélyhelyzet, szükséghelyzet és hadiállapot három kategóriájára, ami által 2023-tól a különleges jogrend intézményeinek a hatékonyabb működését tették lehetővé.

Mindemellett szót ejtettünk a Nemzeti Hitvallás világi szerepéről, a Szent Korona „nemzetegységet” megtestesítő szimbolikájáról és a preambulum jogi kötő erejéről, valamint arról a kérdéskörről, hogy a bírósági döntésekben mennyire érvényesül az alapjogi szemlélet.

Összességében a nagyszámú hallgatóközönség, a pozitív visszajelzések azt jelezte Számunkra, hogy a szakmai eseményünk nagy érdeklődést váltott ki és sikeresen zárult.

Szücs Lotti

Az esemény a Nemzeti Tehetség Program támogatásával valósult meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük