VI. Móra Kárpát-medencei Interdiszciplináris Konferencia 

2022. november 08., kedd 

A korábbi évek hagyományait folytatva a Magyary Zoltán Szakkollégium tagjai idén is részt vettek az immáron már hatodik alkalommal megrendezett Móra Kárpát-medencei Interdiszciplináris Konferencián.

A Konferenciát a Szegedi Tudományegyetem Móra Ferenc Szakkollégiuma szervezi. Célja, hogy lehetőséget nyújtson az alap-és mesterszakos, valamint doktori képzésben résztvevő hallgatóknak, hogy bemutassák kutatásaikat, ismertessék elérd eredményeiket. A konferencia interdiszciplináris jellegéből kifolyólag tudományterületek széles köréből hallgathatnak meg a résztvevők és az érdeklődők tartalmas előadásokat.

A Magyary Zoltán Szakkollégium hallgatói a Konferencia záró napján, november hatodikán vasárnap tartották meg előadásaikat. Elsőként a közgazdaságtudományi szekcióban Pócsi Fanni mutatta be előadását, amelyben az euró magyarországi bevezetésének kérdéskörét járta körbe. Őt követte a jogtudományi szekció két előadója. Először Vatai Sára az üzleti titok és a szellemi tulajdon védelmének jogi kérdéseit ismertette, majd Csibor Ferenc a bevezetett korlátozott precedensrendszer érvényesülésével kapcsolatban felmerülő kérdéseket és kihívásokat bemutató előadását tekinthette meg a hallgatóság. A Konferencia délutáni szekciójában az első magyarys előadó a nemzetközi és biztonságpolitika I. szekcióban Gion Márton volt, aki kutatásában az Európai Unió és Oroszország agrárpolitikáját vetette össze. Bednárik Boglárka a pedagógiai szekcióban a nemrégiben lezajlott felsőoktatási modellváltást vizsgáló kutatását mutatta be. Végül az utolsó magyarys előadó Herczeg Fanni volt a nemzetközi és biztonságpolitika II. szekcióban, akinek kutatásának tárgya Afganisztán múltbéli és jelenlegi helyzetének, valamint lehetséges jövőbeni kilátásainak a mélyreható vizsgálata volt.

Elmondható, hogy egy sikeres napot tudhatnak maguk mögött a Szakkollégium tagjai. Remélhetőleg a hagyományt tovább folytatva jövőre is nagyobb számban fogják képviseltetni magukat a szegedi Szakkollégium Konferenciáján.

Csibor Ferenc

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük