Techcégek és az USA viszonya – előadás-sorozatunk első része

Beszámoló  

A Magyary Zoltán Szakkollégium által szervezett „Techcégek és az USA viszonya” című online előadás során Csizmazia Gábor és Dr. Merkovity Norbert járta körbe az adott témát és az ehhez kapcsolódó kérdéseket. Az előadást a Magyary Szakkollégium részéről Garamvölgyi Dávid koordinálta.

Az esemény során a közösségi oldalak fontosságáról beszéltek az előadók, összekapcsolva a politikában megjelenő szerepéről. Rengeteg érdekes információt szereztünk ezzel kapcsolatban, ezekből ragadnék ki néhányat: Donald Trump stílusában posztoló munkatársak dolgoztak az előző elnök közösségi profilján. Ilyenkor felmerülhet bennünk a kérdés, hogy Amerika előző „első emberének” a nyilvános megjelenése hazugság volt? Emellett meg kell említeni, hogy az online közösségi térben politikai „kommentárként” jelenlévő influencerek leginkább jobboldali, konzervatív álláspontot képviseltek eddig. Mindenkiben ugyanaz a kérdés vetődhet fel, hogy vajon Joe Biden megválasztását követően is megmarad ez a felállás az online politikai színtérben?  Ilyen típusú kérdésfeltevésre és elmélkedésre ösztönöztek minket az előadók. A téma megkerülhetetlen mivolta abból is fakad, hogy az internet elsődleges médiummá válása Amerikából gyökerezik. Az Apple, a Youtube, a Facebook, az Amazon amellett, hogy tech óriásként vannak definiálva, elsődleges színtérré váltak a kommunikáció és az egyes gazdasági szektorok terén. Nem is véletlen, hogy ezen amerikai vállalkozásokból indul ki szinte az összes applikáció, internetes program és oldal. A technológia ma már fegyver, emiatt is törekszik Kína, mint rohamosan fejlődő ország, a saját „tech” cégeivel az adatgyűjtésre és a terjeszkedésre. Ez valós félelemmel tölti el az USA vezetőit és állampolgárait. 

Számomra ezen mozzanatok maradtak meg leginkább az érdekes előadás hallgatása közben. Nem is meglepő, hogy az aktuális témával foglalkozó nyílt előadás bevonzotta a résztvevőket, több mint százan vettek részt az online eseményen. Személy szerint én kíváncsian fordulok az előadássorozat következő eseménye felé.

Szücs Lotti

Az eseményről felvétel készült, melyet hamarosan YouTube-csatornánkon is közzé teszünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük