Szakkollégisták is segédkeztek Magyary Zoltán sírhelyének megújításában 

Magyary Zoltán 1945. március 24-én halt meg Héregen, ahol emlékét kopjafa őrzi, végső nyughelye azonban szülővárosában, Tatán található a Környei úti temetőben. Megújított sírhelyét a tatai önkormányzat gondozza, azonban időről időre szükséges átfogóbb felújítási munkálatokat végezni rajta, melynek szervezését 2021-ben az Önkéntesség Tatán és környékén Egyesület bonyolította le. A sírhely felújítása lehetőséget adott a Magyary Zoltán Szakkollégium tatai tagjainak, hogy a szakkollégiumot képviselve a járványhelyzet miatt korlátozott lehetőségek mellett is ápolni tudják a szervezet névadójának emlékét.

A felújításban számos önkéntes vett részt, többek között Michl József, Tata polgármestere, Borsó Tibor, a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság elnöke, az Önkéntesség Tatán és környékén Egyesület tagjai, valamint helyi civil önkéntesek. A résztvevők széles spektruma nem akadályozta a csapatkohézió gyors kiépülését, a munka dinamikusan és jó hangulatban telt, az eredmény pedig látványos lett.

Több éves szakkollégiumi hagyomány, hogy minden évben megkoszorúzzuk Magyary Zoltán sírhelyét Tatán, vagy a kopjafáját Héregen. Ezt a hagyományt folytatva a járványhelyzet miatt az ünnepélyes ceremónia kihagyásával két tag képviseletével a felújítás végén koszorú elhelyezésére került sor a szakkollégisták által.

Magyary Zoltán munkássága a 21. században sem veszített relevanciájából, ezt pedig a tataiak a mindennapok során számos alkalommal tapasztalhatják, úgy mint amikor látják a városfejlesztési stratégia, nevezetesen a Magyary-terv megvalósulását, besétálnak a Magyary Zoltán művelődési központba vagy részt vesznek a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság konferenciáján. Úgy gondolom, hogy amikor a helyi emlékezéskultúra és a szakkollégiumi tevékenység ily módon összekapcsolódik, akkor válik igazán szembetűnővé Magyary Zoltán munkásságának napjainkat is átható értéke: az emberközeli tudományosság.

Kecskeméti Zoltán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük