Rákóczi Szabadegyetem 

2022. július 06., szerda

Szakkollégiumunk hat képviselője vett részt a 2022. június 23-26-a között megrendezett Rákóczi Szabadegyetemen. Sátoraljaújhely festői szépségű tájaira nyíló kilátás és kényelmes, modern szállás adott otthont a táborozóknak, akik Felvidékről, Erdélyből, és egyetemünk szakkollégiumaiból érkeztek.

A Rákóczi Szövetség által szervezett tábort Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter nyitotta meg, s később a vacsora folyamán már ismerősként köszöntötte Szakkollégiumunk szakmai vezetőjét, akivel a félév során lezajlott nyílt események egyikén beszélgetett. Az első beszélgetés Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Szalai Zoltán, Mandiner.hu lapigazgató között zajlott. A téma Magyarország válságos évtizedei és Magyarország “nagyvilágban” való helyéről folyt. Az előadók és támogatók között szerepelt továbbá Hernádi Zsolt, a MOL elnök – vezérigazgatója, aki aktuális energiapolitikai kérdésekkel kapcsolatban adott választ a hallgatóságnak.

Szentkirályi Alexandra, a hazai kommunikációért és az országmárka kialakításáért felelős kormánybiztos pedig egy kötetlenebb beszélgetés keretében, miután feltette a kérdést a közönségnek, hogy “Miért jó magyarnak lenni? Ti miért vagytok büszkék, hogy magyarok vagytok?”, elmagyarázta, ő hogyan foglalkozik a témával, milyen értékeket és mentalitást kíván közvetíteni kormánybiztosként. A nemzetpolitikai blokk keretében Orosz Ildikó, Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke, Breznovics László, a KMKSZ elnöke, és Vidnyászki Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója beszélgettek a kárpátaljai magyarok helyzetéről.

Szakmai eseményeken felül focibajnokságot is rendeztek a tábor első délutánján, ahol az egyetemi csapat – benne két magyaryssal-,  a Miniszterelnökség csapatát udvariasan maguk elé engedve második helyezett lett egy véres mérkőzés után. Napközben lehetőség volt röplabdázni, íjászkodni is, ahol szintén kipróbáltuk magunkat, a szemfüles táborozók pedig helyi borkülönlegességeket is kóstolhattak szombat délután.

A komplexumhoz tartozó medencét szabadon használhattuk egész nap, így két előadás között gyakran csobbant a csapatunk, igény szerint úszásleckéket is lehetett venni. A Szervezők is bevonták a táborozókat kisebb zenés játékokba promóajándékokért, valamint az éjszakai hangulatot egy Blahalouisiana és Honeybeast koncert alapozta meg. Mindhárom este közös kártyajátékok, zenés – táncos mulatságok kovácsolták össze a társaságot, és a jelenlevő szakkolis képviselők mind elmondhatják, kicsit közelebb kerültek egymáshoz a szakkollégiumok.

Összefoglalva: a Rákóczi Szabadegyetem a nyarunk egyik legjobb élménye volt, és egyikünk sem bánta meg, hogy eljött. Ha jövőre is megrendezésre kerül, érdemes első körben lecsapni a helyekre, hisz felejthetetlen hangulat és jó társaság vár, a lenyűgöző kilátásról nem is beszélve!

Szabó Anna Viktória

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük