Közigazgatás a politikában – Politika a közigazgatásban eseménybeszámoló

2021. szeptember 29., szerda

Bauer Lilla, Kovács Éva és Szalai András a Lőrincz Lajos Közigazgatási Tanszék oktatói a Magyary Zoltán Szakkollégium szervezésében egy kerekasztalbeszélgetésben vettek részt a közigazgatás átpolitizáltságáról és annak a politikához fűződő viszonyáról.

Az esemény első felében az oktatók tisztázták a hallgatók számára, hogy miképpen is kapcsolódik össze a politika és a közigazgatás. Mi is minősül politikai pozíciónak és hogy mi a pálya csúcsa egy közigazgatási karrier során.

Az esemény során az oktatók kitértek a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szerepére a közigazgatási személyi állomány utánpótlásának biztosításának tekintetében. Szóba került az államtudományi és közigazgatásszervező szakok létjogosultsága jövőbeli szerepe a közigazgatásban.

Az esemény további részében az Oktatók kitértek arra, hogy miképpen cserélődik és alakul át a közigazgatás személyi állománya és struktúrája egy kormányváltás során Magyarországon vagy egyes más Európai országokban. Kitértek arra, hogy egy közigazgatási dolgozó miképpen vállalhat szerepet a politikában és ő maga mennyire politizálhat aktívan. Továbbá felhívták a hallgatók számára a figyelmet a közigazgatásban uralkodó erős öncenzúrára a politikával kapcsolatban.

Az esemény záró részében volt lehetőség a közönség sorából is kérdezni az oktatóktól. Ahol a hallgatók leginkább arról érdeklődtek, hogy a diplomájuk mennyire képes felvenni a versenyt a közigazgatásban egy más eltérő diplomával a közigazgatásba érkező személlyel szemben. 

Garamvölgyi Dávid

Az esemény a Nemzeti Tehetség Program támogatásával valósult meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük