Beszélgetés Tarlós Istvánnal – egy kivételes életút bemutatása 

2021. szeptember 21., kedd

​Tarlós István volt 2021. szeptember 14-én a Magyary Zoltán Szakkollégium nyílt eseményének meghívott előadója, akinek az életútjáról az egyetemi polgárok egy érdekes beszélgetést hallgathattak meg.

Az esemény elején Budapest előző főpolgármesterét a politikai pályájának a kezdetéről kérdeztük. A válaszadás során kiderült, hogy vendégünk már gyerekkora óta vonzódott a politikához, ennek ellenére igazából 1990-ben kezdődött a közéleti karrierútja – az ezt megelőző évtizedekben mérnökként tevékenykedett. 1990-től 2006-ig Óbuda polgármesteri tisztségét töltötte be, ahol elmondása szerint óriási hely – és emberismerettel rendelkezett. Nosztalgikusan emlékezett vissza erre az időszakra, amikor szűk értelemben vett szülőhazáját igazgatta.

A beszélgetés során ezt követően – a politikai pályája kezdetének kielemzése után – a fővárosra és a főpolgármesteri tisztség betöltésére helyeződött a hangsúly. Szerinte a legnagyobb kihívás, ami már évtizedek óta gondolkodásra készteti a főváros mindenkori vezetését, a budapesti közlekedésnek a helyzete és az ezzel kapcsolatos nehézségek. Tarlós István azt is kiemelte, hogy teljesen más szemszögből tudta szemlélni a főváros működését a főpolgármesteri székből, mint a kerületi polgármesteriből. Összességében a főpolgármesterként eltöltött időszakot úgy értékelte, hogy sok áldozatot kellett hoznia, valamint nehézségekkel szembenéznie, ám a tisztségből fakadó pozitív hozadékok és élmények minden tekintetben kárpótolták őt.

Az esemény során lehetőség volt a közönségtől érkező kérdések feltételére is. Az egyik kérdés a budapesti közlekedés lehetséges fejlesztési irányaira vonatkozott: meghívott előadónk szerint Budapesten legalább két új hidat kellene építeni, valamint a gyűrű irányú forgalmat fejleszteni. Az eseményt záró kérdésben arra volt kíváncsi a hallgatóság, hogy milyen tanácsot tudna adni a közönség soraiban ülő hallgatóknak, akik a jövő közigazgatási generációját jelentik. Válaszában Tarlós István kifejtette, hogy mindenekelőtt ki kell építeni egy bizalmi kört, és a negatív jellemvonásokkal rendelkező emberek helyett a megbízható, egyenes emberek társaságát kell előnyben részesítenünk – ez pedig az egyik záloga egy sikeres élet- és karrierútnak.

Torda Sztella

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük