IV. Magyary Konferencia

2023. május 2., kedd

2023. április 28-án került sor a lassan hagyománnyá váló Magyary Konferencia megtartására. Az egyre növekvő Magyary Konferencia, idén csaknem 70 előadó részvételével zajlott, akik összesen 8 szekcióban – Állam- és jogtudomány, Közgazdaságtan, Kiberbiztonság, Biztonságpolitika, Nemzetközi tanulmányok, Társadalomtudomány I. Társadalomtudomány II., Történettudomány- és jogtörténet – mutathatták be kutatási témáikat felölelő előadásaikat.

A Konferenciát Dr. Varga Réka a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Karának Dékánja nyitotta meg. Dékán Asszony beszédében kitért többek között a Szakkollégiumok unikális jellegére és meghatározó szerepükre a felsőoktatásban tanulók, kiemelkedő hallgatók tehetséggondozása terén, valamint a Konferenciában rejlő lehetőségekre a tudományos munkában való fejlődés terén. A résztvevőket dr. Szabó Máté Csaba, Szakkollégiumunk igazgatója is köszöntötte, kifejezve háláját a szervező csapatnak, illetve örömét az előadók nagy létszáma okán.

A Konferencián a legkülönbözőbb témákban hallhattunk előadásokat, mint például: A digitális szolgáltatók jogi szabályozása, Gyűlöletbeszéd a közösségi médiában, Az alkotmányjogi panaszeljárás szűrési mechanizmusainak anomáliái, Kulturális és művészeti alkotások szerzői jogi védelme, A hazai nyugdíjrendszer felépítése és fenntarthatósága, Az iskolai közösségi szolgálat szerepe a társadalmi részvételiség növelésében és a pályaszocializáció elősegítésében, A fogyatékossággal élő nők reproduktív jogainak és egészségének helyzetképe, A metaverzum társadalmi megítélése és elfogadottsága Magyarországon, Nők helyzete Jordániában, Szlovák-magyar lakosságcsere, Nigéria társadalmi helyzete, A keleten formálódó új világrend: Oroszország és Kína közeledése, Stratégiai kétértelműség az Egyesült Államok és Tajvan relációjában, Élelmiszerbiztonság és a EU-Mercosur szabadkereskedelmi megállapodás, A Magyar Honvédség fejlesztései a 21. század kihívásainak tükrében, Drogpolitika, A szoftver ellátási láncok kiberbiztonsági kockázatai napjainkban, Személyes adatok védelme a digitális világban, Blokklánc jövője a magyar választási rendszerekben, Jogfilozófiai gondolkodás a keresztény középkorban, A holland Nagy Pensionáriusi tisztség öröksége a kortárs holland politikában, valamint a Magyar nemzeti értékek és a hungarikumok.

Köszönjük a szervezőknek – név szerint: Szabó Anna Viktória, Vigh András, Schlenk Anna Viktória, Gion Márton, Pócsi Fanni, Hatwagner György, Körmendi Anna, Dobrosi Dávid, Hegyes Gréta, Szabó Bianka, Stemler Lili Fanni, Juhász Marcell, Ipacs-Szabó Noémi, Gólya Alexandra, Torda Sztella, Vatai Sára, Sándor Viktória, Kecskeméti Zoltán, Szóláth Ákos – , hogy időt és erőfeszítést nem sajnálva megszervezték ezt a színvonalas konferenciát!

Bednárik Boglárka

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük