2022 őszi Intézményi Tudományos Diákköri Konferencia

2022. november 08., kedd

2022. november 3-án megrendezésre került a Nemzeti Közszolgálati Egyetem ÁNTK karán a Tudományos Diákköri Konferencia. A megmérettetésen több szakkollégista is indult előadóként, illetve opponenskét, továbbá zsűri titkárokat is köszönthettünk az eseményen.

Két szakkollégistánk indult előadóként az idei ITDK-n. Csibor Ferenc, akinek témája a „A KORLÁTOZOTT PRECEDENSRENDSZER ÉRVÉNYESÜLÉSÉNEK KIHÍVÁSAI AZ ANGOLSZÁSZ GYAKORLAT TÜKRÉBEN” volt. Az angolszász és a kontinentális jogrendszerek közti megkülönböztetés egyik lényeges szempontja, hogy a bírói precedens milyen szerepet tölt be a jog alakításában. A magyarországi bíróságok gyakorlata részlegesen ebbe az utóbbi irányba kezdett elmozdulni 2020-tól. A dolgozatban megfogalmazta többek között a reform lényegét, hogyan fejlesztették és hogy ez milyen változásokat eredményezett. A kutatás célja egyrészt, hogy milyen nehézségek jelentkeznek a Kúria közzétett határozatai között történő keresés során. Majd az összegyűjtött információkra alapozva javaslatokat fogalmazott meg.

Kecskeméti Zoltán kutatási témája a „MAGYAR TARTALÉKOSOK HELYE ÉS SZEREPE A HONVÉDELEMBEN ÉS A TÁRSADALOMBAN” volt. A témaválasztás releváns a jelenlegi nemzetközi helyzet miatt. Kutatásának célja a magyar tartalékosok helyzetének leírása, a jelenlegi szabályozásának és jövőbeli kilátásainak vizsgálatával, valamint megoldási javaslatok megfogalmazása az esetlegesen felmerülő rendszerszintű problémákra. A kutatás során a dolgozat rávilágít a tartalékos rendszer történeti előzményeinek napjainkban is érezhető hatására, ismerteti a modern magyarországi önkéntes tartalékos rendszer célcsoportjait, valamint feltárta a rendszert érintő legsúlyosabb problémákat.

Opponensi feladatot láttak el: Kutas Bernadett, Fábián Máté, Bednárik Boglárka, Gion Márton Gábor, Sándor Viktória, Garamvölgyi Dávid, Kiss László Botond, Pócsi Fanni, Szabó Anna Viktória, Vigh András,

Csibor Ferenc az Állam- és Jogtudományi 2. tagozat első helyezettje lett. A tíz opponens tagunk közül Sándor Viktória az Állam- és Jogtudományi 2. tagozat legjobb opponense díjat zsebelhette be.

Szeretnénk megköszönni minden szakkollégistánk részvételét és munkáját!

 Pócsi Fanni

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük