Ludovika Fesztivál 2023 

2023. május 15, hétfő

Május 11-13-a között zajlott le az Orczy parkban a Ludovika fesztivál, Egyetemünk egyik méltán híres, nagyszabású eseménysorozata. A három napos fesztiválon szabadegyetemi előadások mellett, családi programokra, és különböző koncertekre is sor került. A fesztiválon a Magyary is képviselte magát. Az érdeklődők találkozhattak standunkkal, ahol szakkolisok válaszoltak minden felmerülő kérdésükre, azzal kapcsolatosan, hogy mit is jelent magyarysnak lenni, hogyan zajlik a felvételi folyamat, milyen kötelezettségei vannak egy szakkollégistának, milyen egyedi és kiemelt programokon vehetnek részt, mit visznek majd magukkal a szakkoliban töltött évek végén.

A standoláson túl a Fenntartható Fejlődés sátorban is találkozhattak velünk a hallgatók és egyéb érdeklődők, hiszen egy nagyon érdekes előadással is készültünk. Schlenk Viktória Anna, Szakkollégiumunk szakmai vezetője ugyanis panelbeszélgetést folytatott egy napjainkban talán még meghatározóbb, megosztóbb és elgondolkodtatóbb témában. Az előadás a Környezettudatos otthonteremtés – gyorstalpaló kezdőknek címet viselte. Meghívott vendégeink Gózon Eszter és Munkácsi Brigitta voltak. Munkácsi Brigi zero waste bloggerként a környezetvédelem és a hulladékmentesség elkötelezett híve. A Nempazar blog alapítója, melyen évek óta hasznos és érdekes cikkeket, bejegyzéseket oszt meg a zero waste életmód kihívásairól. A témában könyve is jelent meg Levendula és ecet címmel, amelyben otthon is könnyen elkészíthető, olcsó és környezetbarát tisztítószer recepteket gyűjtött össze. Gózon Eszter „less waste stylist”, fenntartható szemléletű szín-és stílustanácsadó, valamint a Zero Waste Hungary alapítója. Mindezek mellett Eszti szabadúszó könyvszerkesztőként és layout designerként dolgozik.

A panelbeszélgetés keretében rengeteg téma felmerült. Hogyan érdemes váltani egy fenntarthatóbb szemléletre? Amire a lányok válasza egyértelmű volt: A legkisebb változás is számít, kis lépésekkel kell haladni, és mindeközben a saját határainkat, élethelyzetünket is figyelembe venni. Ki mikor? Hol kezdte a saját útját egy zöldebb otthon, egy fenntarthatóbb életmód felé? Vajon átok-e a fast fashion? Vajon csupán trendi-e zöldnek lenni manapság? Hogyan igazítható a családhoz és a munkához egy fenntartható életmód? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket jártunk körbe az előadás során. A beszélgetés nagyon személyes, közvetlen hangvételű volt, ami után az előadók számos kérdést kaptak a közönségtől is.

Úgy gondolom egy tanulságos előadásnak lehettünk részesei. Köszönjük szépen meghívott vendégeinknek, hogy részt vettek és meglátásaikkal, személyes tapasztalataik megosztásával emelték az előadás színvonalát!


Bednárik Boglárka 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük