Látogatás a Fővárosi Törvényszéken 

2022. május 03., kedd

Április 26-án a szakkollégiumunk tagjainak lehetősége nyílt arra, hogy a Fővárosi Törvényszéken közigazgatási pereket tekinthessünk meg, így bepillantást nyerve a törvényszék munkájába. A hallgatók két csoportban, két egymástól különböző de annál izgalmasabb tárgyaláson vehettek részt nézőként. Az a csoport, amelynek jómagam is tagja voltam egy jogviszony megszűntetéssel kapcsolatos pert hallgathatott meg, ahol a bírói tanács elképesztően precíz és profi módon vezette le a tárgyalást a felek között.

Az ügy rávilágított számunkra, hogy közigazgatási szakemberként esszenciális fontosságú, hogy minden tekintetben a szakmai szabályoknak megfelelően és a megfelelő gondossággal járjunk el munkánk során.

A látogatásból kiderült számunkra, hogy a jogi szakma az elméleti téziseken kívül rengeteget gyakorlati és tapasztalati tudást igényel. Megtapasztalhattuk azt, hogy az általunk tanult jogszabályok alkalmazása mennyire összetett és milyen jogvitákat indukálhat bármilyen alkalmazásbeli hiba miatt.

A tárgyalás során az ügy előadó bírája ismertette velünk a per körülményeit, a már ismert tényeket. A tárgyalás végig követése során pedig egy fiktív jegyzőkönyv volt a segítségünkre, abban hogy tartani tudjuk a lépést az egymást követő perbeli eseményekkel.

Az ítélethozatal alatt Dr. Lékó Annával, a fővárosi törvényszék bírósági titkárával oszthattuk meg az észrevételeinket az ügy kapcsán. Illetve Anna készséggel válaszolt minden felmerülő kérdésünkre a perrel kapcsolatosan. Megosztotta velünk tapasztalatait arról, hogy milyen jellegű perek kerülnek általában a törvényszék elé, és hogy milyen hangulatban telnek a dolgozók mindennapjai. A per lezárultával pedig még egy közös fényképet is készíthettünk a tárgyalóteremben a bírói tanács elnökével, dr. Czesznak-Molnár Erikával.

Szerintem mindannyiunk nevében mondhatom, hogy óriási élmény volt számunkra a látogatás. Rengeteg hasznos tapasztalatot szerezhettünk a bírósági szervezet, azon belül is a közigazgatási bíráskodás működéséről. Úgy gondolom, hogy akár a jövőben is, ha lehetőségünk akad egy újabb szervezett bírósági látogatásra, élni fogunk a lehetőséggel. ​

​Bednárik Boglárka

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük