A Trianont övező legendák nyomában

2023. április 4., kedd

Március 29-én a Magyary Zoltán Szakkollégium tagjai ismét az Aurum Jogászklubban jártak, ahol meghívott előadónk Ablonczy Balázs magyar történész, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának oktatója volt. Kutatási területe a két világháború közötti Magyarország története, kiemelten az első világháborút lezáró Trianoni békediktátum. A témában már több könyvet is publikált: Trianon legendák; Ismeretlen Trianon – Az összeomlás és a békeszerződés történetei, 1918-1921; Száz év múlva lejár? – Újabb Trianoni legendák címmel.

Előadásának fókuszában Trianont övező legendák, és ezek igazságtartalma állt. Mielőtt azonban rátértünk volna a legendák elemzésére, Balázs kutatásainak eredményein keresztül mutatta be, hogy a magyar emberek körében milyen kohéziós erővel bír Trianon témája. Mindenki egyetért tehát abban, hogy Trianon egy túlzó és igazságtalan békeszerződés volt, amely máig hatással van nemzeti identitásunkra. Nem csoda tehát, hogy egy ilyen nagy volumenű téma, esemény számos legenda megszületését eredményezte. De vajon ezek a legendák mennyire felelnek meg a valóságnak? Tényleg hatással lehettek a béke megkötésének körülményeire és következményeire? Ezt tudhattuk meg az előadás során, ahol szó volt többek között az Apponyi legendáriumról, Clemenceau magyar családi kapcsolatairól, az Ipoly és Ronyva folyók hajózhatóságának történetéről, szabadkőművesekről, és arról is hogy bár sokan rosszul tudják, de Trianont nem a kis trianoni palotában, hanem a nagy trianoni palotában írták alá az államok képviselői.

Mindezek után lehetőség nyílt arra, hogy kérdezzünk meghívott vendégünktől. Megtudtuk, hogy Balázs nem hisz a Trianonnal kapcsolatos nagy összeesküvésekben, és Trianonhoz lehetőleg objektíven kell hozzáállnunk ahhoz, hogy megérthessük pontosan mi történt. Fény derült rá, hogy Balázst személyes családi történetek is hozzáfűzték Trianon témájához, amelynek kutatása során bebizonyítást nyert, hogy Trianonnak volt köze a Budapest-Zimonyi vasútvonal egypályássá tételéhez. Téma volt továbbá Trianon megítélése más vesztes országokban, illetve hogy mennyire igaz az, hogy a Károlyi kormány volt a felelős a hadsereg leszerelése és az emiatt elszenvedett katonai vereségekért.

Úgy gondolom, hogy egy fontos témáról hallhattunk előadást, amelynek mélyebb megértése mindannyiunk számára lényeges, hiszen nemzeti identitástudatunk részét képezi. Ezúton is köszönjük Ablonczy Balázsnak színvonalas előadását és, hogy elfogadta a felkérésünket! 

Bednárik Boglárka

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük