Vendégünk: Navracsics Tibor

2023. november 14-én Szakkollégiumunkat az a megtiszteltetés érte, hogy vendégül láthatta Dr. Navracsics Tibor, területfejlesztési minisztert a Szent László kápolnában.

 

A beszélgetés két fő témája a „Veszprém Európa kulturális fővárosa 2023” projekt, illetve a közelgő magyarországi soros elnökség volt.

 

Az eseményt Dr. Deli Gergely rektor úr nyitotta meg, mely során kiemelte, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szellemiségének meghatározó része, hogy hallgatói szakmailag felkészült és elhivatott, egyúttal művelt és széles látókörű közszolgálati szakemberekké váljanak.

 

Később Miniszter úr is fontos elemként hivatkozott egyetemünkre a szakképzett, biztos nyelvi alapokkal rendelkező munkaerő kapcsán.

 

A rendezvény moderátora Mátyás Flóra, Szakkollégiumunk szakmai vezetője volt, aki többek között arról kérdezte Navracsics Tibor miniszter urat:

  • Milyen eljárás, folyamat útján nyerhette el Veszprém ezt a megtisztelő címet?
  • Miniszter úrnak, milyen szerepe volt benne?
  • Magyarország, Európai Unión belüli kapcsolatait mennyiben befolyásolja a Programsorozat?

 

A soros elnökség kapcsán megtudhattuk, hogy legutóbb – a 10 évvel ezelőtti elnökség során – melyek voltak a fő sarkpontok, és a 2024-es elnökség során melyek lesznek a főbb célkitűzések.

 

A Kormány számára rendkívül fontos, hogy a demográfia, a család egységének tárgyköre napirendre kerüljön, hiszen ez nemcsak hazánkat, de a többi tagállamot is érintő kérdés.

 

Kiderült az is, hogy ezúttal nem Gödöllő, hanem a Várkert Bazár lesz a rendezvények központi helyszíne, mely alkalmas lesz egyszerre akár két Tanács Ülés befogadására is.

 

Azonban arra is hangsúly került, hogy a 2024. június 9-i európai parlamenti választások miatt a magyar elnökség nagy része az uniós tisztviselők megválasztásával telik, így a szakpolitikai feladatok megoldására  jelentősen kevesebb idő és lehetőség jut majd hazánkban.

 

Az esemény zárásaként a hallgatók tehettek fel kérdéseket, melyeket Miniszter úr készségesen igyekezett megválaszolni.

 

Ezúton is szeretnénk megköszönni, hogy elfogadta meghívásunkat!

Minden kedves résztvevőnek köszönjük az érdeklődést és az aktív jelenlétet!

 

                                                                                                               Schlenk Viktória Anna

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük