Törvényszéki látogatásaink 

2023. április 16., vasárnap

Szakkollégiumunk tagjainak igyekszünk minél több alkalmat biztosítani arra, hogy az egyetemen, a kurzusokon megszerzett tudást, gyakorlati tapasztalatokkal is kiegészítsék. Ennek kapcsán, a 2022/23. tanév tavaszi félévében a Fővárosi Törvényszék jóvoltából, ismételten lehetőségünk volt az intézményt meglátogatni, több időpontban, különböző tárgyalásokon részt venni.

A Fővárosi Törvényszék Közigazgatási Kollégiumába belépve, enyhe izgatottság fogja el az embert, hiszen csak egy gyors, rutin ellenőrzés után juthatunk be az épületbe. A folyósokon öltönyös, csinos ruhába felöltözött ügyvédek, ügyvédnők, jogi képviselők sora várakozik a következő tárgylásokra. Kifejezetten érdekes és megtisztelő, úgy jelen lenni egy bírósági tárgyaláson, hogy nincs semmilyen kapcsolódásunk az ügyhöz, csupán külső szemlélőként figyelhetjük az eseményeket, levonhatjuk magunknak a következtetéseket. Kiváltképpen tanulságos volt, hogy egy-egy tárgyalás befejeztével első kézből értesülhettük a fejleményekről, valamint a Bírónő közvetlenségének köszönhetően kötetlen beszélgetés alakult ki, amikor megoszthattuk meglátásainkat, valamint a Bírónő mesélt tapasztalatairól is, melyek mindamellett, hogy érdekesek voltak, sokat tanulhattunk belőlük.

Köszönjük az élményt, a lehetőséget!

„Az utakat sokáig nem érti meg az ember. Csak lépdel az utakon és másra gondol. Néha széles az egyik út, aszfaltos, néha rögös, barázdás, meredek. Az utakat sokáig csak alkalomnak tekintjük, lehetőségnek, melynek segítségével elmehetünk a hivatalba vagy kedvesünkhöz vagy a rikkantó, tavaszi erdőbe. Egy napon megtudjuk, hogy az utaknak értelmük van: elvezetnek valahová. Nemcsak mi haladunk az utakon; az utak is haladnak velünk. Az utaknak céljuk van. Minden út összefut végül egyetlen közös célban. S akkor megállunk és csodálkozunk, tátott szájjal bámészkodunk, csodáljuk azt a rejtelmes rendet a sok út szövevényében, csodáljuk a sugárutak, országutak és ösvények sokaságát, melyeken áthaladva végül eljutottunk ugyanahhoz a célhoz. Igen, az utaknak értelmük van. De ezt csak utolsó pillanatban értjük meg, közvetlenül a cél előtt.”

Úgy gondolom, ezek az „utak”, alkalmak azok, amik végső soron befolyásolnak minket, s hozzájárulnak, ahhoz, hogy tanulmányaink során, hol „kötünk” ki! 

Ipacs-Szabó Noémi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük