Rendhagyó alkalom – panelbeszélgetésen vehettünk részt

2024.04.10-én a Közszolgálati jog Kutatóműhely egy rendhagyó alkalmat szervezett, amelyen a hallgatók egy panelbeszélgetésen vehettek részt, amelynek előadói Dr. György István, Dr. habil. Hazafi Zoltán és Ludányi Dávid voltak. Az esemény témája „A karrier értelmezése a közszolgálati jogban a rendszerváltás idején és napjainkban”.

Bevezetésként a résztvevők kaptak egy történeti áttekintést és felvezetést, hogy hogyan jutott el a magyar jogalkotás az 1992. évi XXIII. évi törvény a köztisztviselők jogállásáról megalkotásáig. Megtudhattuk, hogy az 1940-es években Magyarországon nagyon fejlett közszolgálati szabályozás, egységes pragmatika volt, amelyben a jogszabályok egymásra épültek és tekintettel voltak egymásra. Majd a II. világháború kezdetétől az 1980-as évekig ez visszaszorult és visszafejlődött és újra igény lett arra, hogy létrehozzanak egy modern közszolgálati jogi szabályozást.

 

1992-ben több éves munkálatok és átalakítások után megszületett a Ktv., amely a rendszerváltó országokban az első ilyesfajta szabályozás volt, ennek köszönhetően Magyarország az élen járt az egységes közszolgálati életpálya terén – olyannyira, hogy a környező országok magyar szakértőket hívtak, hogy meséljenek a törvényről és segítsenek kidolgozni nekik is egy hasonlót.

 

A továbbiakban szó esett még a 2010-es évek elejei Magyary Programról, amely szintén az egységes közszolgálati életpályamodellt volt hivatott megvalósítani, valamint a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztés Stratégia 2014-2020-ról, ami részszint megtartotta a Program célkitűzéseit, részszint újabbakat állapított meg.

 

Végül a panelbeszélgetés zárásaként a Tanár urak arra tértek ki, hogy mik lehetnek az okai a napjainkban lévő széttagolt szabályozásnak (Kit., Hjt., Bjt., Küt., Kttv., Nav szjtv…), ennek milyen előnyei, illetve hátrányai vannak, és hogy hogyan lehetne újra megvalósítani egy egységes közszolgálati pragmatikát.

 

Az esemény végeztével a hallgatóknak lehetősége volt feltenni a bennük felmerülő kérdéseket, amelyekre mind választ kaptak. Köszönjük szépen Dr. György István Tanár úrnak, hogy elfogadta a felkérésünket és megtisztelt minket a jelenlétével!

 

Mátyás Flóra

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük