Pécsi tanulmányút 

2022. április 27., szerda

Első nap

​Hosszú idő után egy három napos tanulmányi út keretein belül a szakkollégiumnak 2022. április 21-23. között lehetősége volt ellátogatni a kultúra fővárosába, Pécsre. Reggel ugyan fáradtan, de annál nagyobb izgalommal találkozott a csapat a keleti pályaudvaron, hogy megkezdjük utunkat.

Sajnos a Pécsre való eljutás nem ment zökkenőmentesen, ugyanis vágányújítás miatt, kétszer is át kellett szállnunk menet közben, de így legalább nem csak a vonaton sikerült megtapasztalni, hogy milyen bepótolni az esti alvást, hanem a buszon is. A három órás út letelte után egy 15 perces sétára volt tőlünk a szállás. A szálláshelyen körbe vezettek, és mindenki megkapta szobáját, vele együtt a szobatársát. Ezután természetesen magunk is picit felfedeztük a helységet. Egy két órás időkeretet megadva csapatnak lehetősége volt egy ebédre elmenni. Én és még pár szakkollégiumos társam az Árkádot választottuk étkezésünk első helyszínének. Ezután jóllakva visszamentünk apartmanunkba, ahonnan közösen tovább indultunk az egyik UNESCO Világörökség helyszínére, a pécsi ókeresztény temetőjébe, amit az egyik legnagyobb bejárható földalatti római kori régészeti területnek is titulálnak Magyarországon. A látogatóközpontban rengetek sírkamrát figyelhettünk meg, emellett még koponyákat, régi római kori tárgyakat, és egy őskori csontváz sem kerülte el figyelmünket szemlélődésünk során. Ezután ellátogattunk egy másik nevezetes helyszínre Pécs városában, mégpedig a Középkori Egyetemre, ami Magyarország legelső egyeteme, amelyet I. (Nagy) Lajos király alapított Pécsen 1367-ben. Az egyetem belseje megadta az akkori kor hangulatát, és még egy pompás udvarkert is körülvette, ami még szebbé tette a látványt. Kulturális nézelődésünk után kicsit körbe jártuk még a város egy részét, és útba ejtettük a Pécsi Székesegyházat, ahol természetesen nem maradhatott el a csoportkép készítése sem. Ezután tovább sétáltunk a Barbakán kapuerődhöz, ahol a tériszonyosok, és a nem tériszonyosok egyaránt felmásztak a kapuerőd tetejére ahol egyedülálló kilátás fogadott minket Pécs belvárosára. Miután nagy nehezen, és biztonságban mindenki leért a kapuerőd meredek és magas lépcsőjéről, vissza is mentünk a szállásra. Az esti óráknak köszönhetően a vacsoraidő megkezdése vette kezdetét, így mindenki üres hasával elindulva látott útnak egy kiadós étkezés hozzálátása érdekében. A két órás vacsoraidő leteltével mindenki visszatalált a fogadóhelységre, ahol közösségépítő programok sorozata vette kezdetét. Miután mindenki elfoglalta szobáját, elvégeztük esti rutinunkat, és egy picit fáradtan, de boldogan hunytuk le szemünket várva a reggelt, hogy újult erővel kezdjük meg a második napra tartogatott programtervet.

Kutas Bernadett

… Második nap

​A Magyary Zoltán Szakkollégium pécsi kirándulásának második és harmadik napja április 22-ére és 23-ára esett.

A szakkollégisták egy családias hangulatú közös reggelivel kezdték a pénteki napot, ami mindenkit feltöltött egy kis energiával, amire szüksége volt mindenkinek, mivel egy tartalmas napnak néztünk elébe.

A reggelit követően a csapat elindult a Széchenyi tér felé, a cél a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata volt.

Érkezés után azonnal egy patinás terembe vezettek bennünket, amely helyiség a képviselőtestület közgyűléseinek megtartására is hivatott. Helyet foglalhattunk a képviselők székein, majd közel két órán keresztül hallhattunk beszámolókat az Önkormányzat dolgozóitól és munkásságukról. Az előadások témái a Pécsi Önkormányzat és a Közgyűlés működésének és szerepének körébe tartoztak: hallhattunk a különböző osztályok teendőiről, valamint a Önkormányzat helyszínéül szolgáló épület történetéről is, amit maga a jegyző Dr. Lovász István mesélt el nekünk. Többek között a Kulturális és Népjóléti Főosztály, a Városüzemeltetési Főosztály vezetőitől és dolgozóitól hallhattunk érdekességeket. Látogatásunk során hallhattuk, hogy a várost tekintve milyen előkészületekkel és hogyan zajlott a választás menete, a bölcsődéket és óvodákat mindennap érintő fontosabb tennivalókról is tudomást szerezhettünk, de a város építészetéről is szó esett. Az előadások végeztével a körbevezetés és a látogatás lezárásául felmehettünk a Városházán lévő harangtoronyba, ahol gyönyörű kilátás nyílt Pécs városára.  

A látogatás után egy ebéd következett Pécs belvárosában. Az időjárás ugyan bezavart, de a délután során látogatást tettünk a Gázi Kászim Pasa dzsámijába, végül pedig lehetőségünk nyílt a Zsolnay negyed bejárására, amely híréhez hűen igen szépnek bizonyult. Lassan de biztosan elérkeztünk a vacsorához, ami a reggelihez hasonlóan közösen történt a szálláshelyen. A vacsorát már csak az esti program követte, a csapatépítés, amit szintén a szálláshelyen foglalta színterét.

Szombat reggel a már megszokott módon közös reggelivel indult, amely után a pakolás majd a szállás elhagyása következett. Végül a Szakkollégium tagjaira már csak a hazaút várt Pécsről Budapestre.

Összességében egy nagyon informatív, tartalmas, érdekes és egyben kellemes kiránduláson vehettetek részt a Szakkollégium tagjai. 

Dobrosi Dávid

A pécsi tanulmányutunk a Nemzeti Tehetség Program pályázatának keretén velül valósulhatott meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük