Nemzetközi tapasztalatokat szereztünk

2024. február 19. és 24. között Szakkollégiumunk öt tagjának szerencséje volt a Pardubicei Egyetem ERASMUS+ Blended Intenzív Programján (BIP) részt venni.

 

A program során a tagok számos új kultúrával, élménnyel és tudással gazdagodtak.

 

A csapat vasárnap reggel 7:30-kor kezdte meg az útját a Nyugati Pályaudvarról, ahol is a fenntarthatóság jegyében vonattal vágtunk neki a kalandnak. A majdnem 6 órás út után megérkeztünk a Pardubicei Vasútállomásra, melyet követően célba vettük az egyetemi Campust, illetve egy közös vacsorát is elfogyasztottunk.

 

Az első nap egy eligazítással kezdődött, ahol megismerhettük a későbbi oktatóinkat, a kurzus koordinátorait, illetve a kar dékán-helyettesét. Az eligazítást egy rövid Campus túra követte, amely során többet tudhattunk meg az Egyetem, és bizonyos karjainak kialakulásáról, megnézhettünk az egyetemi könyvtár épületét, illetve, hogy hogyan telik egy átlag cseh hallgatónak a napja a Pardubicei Egyetemen.

 

A Campus Túra után Pardubice belvárosába kalauzoltak el minket, ahol megtekinthettük a Városházát, a polgári házakkal körülvett Főteret, illetve az első cseh Tejgyárat, ahol gőzzel történő pasztörizálással palackozták termékeiket.

 

A második naptól már bele is vetettük magunkat a különböző kurzusok világába, ahol olyan témákról volt szó többek között, mint a gazdasági válságok, a fenntarthatóság, a jóléti állam kérdésköre, illetve a területi fejlesztések megvalósítása. A jelenléti oktatásra csütörtökig került sor, ami után pénteken a Pardubicei Egyetem Erasmus Student Network diákszervezete kirándulást szervezett nekünk, ahol Prága belvárosát volt szerencsénk körbe járni.

 

A program során számos új élménnyel gazdagodtunk, hiszen egyfelől a kurzusokat is különböző nemzetiségű oktatók tartották, így például megismerkedhettünk a cseh, a spanyol, vagy akár a ghánai gondolkodásmóddal is. Ezen kívül igyekeztünk megismerni a cseh gasztronómiát is, amely során több cseh fogást is kipróbáltunk az ott tartózkodásunk alatt. A programok alatt volt esélyünk nemzetközi kapcsolatokra is szert tenni, hiszen a részt vevő hallgatók között szoros kapcsolat alakult ki litván, horvát, illetve spanyol hallgatótársainkkal.

 

Hegedűs Lilla

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük