Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíj 2023

Németh-Sámik Anna Dorottya, Szakkollégiumunk aktív tagja, szakmai eredményeinek köszönhetően, Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjban részesült. Az ünnepélyes oklevélátadót szeptember 18-án, szerdán tartották Egyetemünkön.

Gratulálunk, büszkék vagyunk rád, Panki! A jövőben is eredményes munkát, kiemelkedő kutatásokat kívánunk!

A díj, amit az idősebb generáció még Köztársasági Ösztöndíj néven ismer, a fiatalabbak pedig csak NFÖ-ként hivatkoznak rá. Ez nem egy NKE-specifikus lehetőség, a legtöbb hazai egyetemen megpályázható a Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíj. A pályázat évente kerül kiírásra, célja a kiemelkedő tanulmányi eredményt elérő, illetve szakmai területen kimagasló munkát végző hallgatók támogatása. Az ösztöndíj havonta 40.000 Ft támogatást jelent.

 

Az idei, 2023/24-es tanévi ösztöndíjat 23 hallgató vehette át egyetemünkön, köztük én is. A következőkben szeretném összefoglalva bemutatni a pályázás menetét, kiegészítve egyéb hasznos tudnivalókkal és saját tapasztalataimmal.

 

A pályázásnak előfeltételei közé tartozik, hogy a hallgató jelenlegi vagy korábbi tanulmányai során már legalább két félévre bejelentkezett és legalább 55 kreditet megszerzett. Továbbá csak olyan hallgatók nyújthatnak be pályázatot, akik tanulmányaikat teljes idejű képzésen, azaz a nappali képzés munkarendje szerint folytatják, költségviselési formától függetlenül.

 

A pályázatokat a Neptun rendszerben lehet benyújtani, az Ügyintézés, Kérvények menüpont alatt.

Az elbírálás rendje egy komplex, összesen 200 pontos rendszer alapján történik. A 200 pontból 120 pont adható tanulmányi eredményre, 60 pont a szakmai tevékenységre és 20 pont a közéleti, sport, kulturális és egyéb tevékenységre. A pontszámítás módját a pályázati felhívás tartalmazza. Ezekből az arányokból jól látható, hogy a hangsúly a tanulmányi eredményen van, a pályázás olyan hallgatóknak ajánlott, akiknek kiemelkedő átlaga van. Bár lehet, de nem feltétlen érdemes csak erre alapozni. A teljes 120 pontot akkor lehet megkapni, ha mindkét figyelembe vett félévet 5,00 átlaggal zártuk. A 2022/23-as tanévre vonatkozó intézményi végleges rangsor alapján a hallgató, aki még pont kapott ösztöndíjat, 118,20 pontot ért el. A 2023/24-es rangsorban pedig már 119,80 pont kellett az utolsó ösztöndíjas hely eléréséhez. Tehát ajánlott szakmai, a közéleti, sport, kulturális és egyéb tevékenységre is pontokat gyűjteni.

 

Szakmai tevékenységnek ismerik el különböző kutatási tevékenységeket, az ITDK és OTDK részvételt, tanulmányi versenyeket, publikációkat és előadásokat. Továbbá a szakkollégiumi, Tudományos Diákköri Tevékenység is pontot ér: még egy ok, amiért megéri csatlakozni. Mivel mindenkinek, aki pályázik, jó vagy kiemelkedő tanulmányi átlaga van, sokszor a szakmai pontszám a vízválasztó. Az első helyen állók sokszor a maximumot érik el ebben a kategóriában (is).

 

De nem szabad elfeledkezni arról a 20 pontról sem, amit közéleti, sport, kulturális és egyéb tevékenységre lehet kapni. Itt pont jár például a Mentorprogramban való részvételért vagy hallgatói szervezetben végzett tevékenységért.

 

A pályázati kiírás tavasz végén, nyár elején jelenik meg. Ezután gyorsan el kell kezdeni az igazolások beszerzését, hogy a benyújtási határidő előtt minden meglegyen. Az idei benyújtás határideje 2023. június 30. 23:59 volt. Ezután pár héten belül megjelenik az előzetes rangsor, majd a végleges is.

 

Bár az összes szükséges igazolás beszerzése néha fárasztó lehet, mégis érdemes belekezdeni a pályázati csomag összeállításába, hiszen ha nem is kerülünk be az ösztöndíjasok közé, egy olyan számszerűsített visszajelzést kaphatunk egyetemi teljesítményünkről, melyre később építhetünk, viszonyítási alapként hasznosíthatunk.

 

Szeretnék minden olyan hallgatót bíztatni a Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíj megpályázására, aki a fentiek ismeretében esélyesnek érzi magát.

 

 

Németh Anna

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük