Nemzet és tudomány- 20 éves a Magyary Zoltán Szakkollégium 

2021. október 13., szerda

Idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját a Magyary Zoltán Szakkollégium. Hogy az eseményről méltóképp megemlékezzünk, Szakkollégistáink egy rendhagyó konferenciát szerveztek október 8-án, melynek helyszínéül a Ludovika Épület Széchenyi Díszterme szolgált.

Az eseményt Egyetemünk rektora, Dr. Koltay András nyitotta meg. Rektor Úr köszöntője után az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Karának Dékánja, Dr. Deli Gergely köszöntötte a jelenlevőket. Továbbá köszöntőt mondott még Dr. Kis Norbert fejlesztési rektorhelyettes, Dr. Orbán Balázs miniszterhelyettes, parlamenti stratégiai államtitkár, és Borsó Tibor, a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság elnöke. A köszöntőket a Magyary Zoltán szakkollégium igazgatója, Dr. Szabó Máté Csaba és Szakkollégiumunk elnöke, Trnka Norbert zárta. A köszöntők végeztével le is zárult a Konferencia első része.

Az esemény második szakaszában szakmai előadásokat hallgathattunk meg. Dr. Patyi András tanszékvezető Úr Magyary Zoltán munkásságáról és életéről nyújtott egy összefoglaló képet a jelenlévők számára. Dr. Máthé Gábor, Karunk professor emiritusa Magyary munkásságának egy fő kérdéséről beszélt, miszerint a 19. századi magyar közigazgatást 20. század elvárásainak megfelelően kell átalakítani. A Professzor Úr kitért arra is, hogy ahogy a Magyary tanítványainak feladata a változás továbbgondolása volt, úgy a jelenlegi fiatalságnak, a 21. század szakkollégistáinak is az a feladata, hogy ezt a szellemiséget vigyék tovább. Dr. Méhes Tamás oktatási dékánhelyettes előadása más szempontból volt érdekes, ugyanis a Tanár Úr maga is jelen volt a szervezetünk megalapító tagjai közt. Érdekes volt első kézből információkat kapni a megalapításunk gondolatáról, és arról, hogyan zajlottak az első évek, akkor még a Ménesi úti Campuson. Tanár Úr előadását a Kreatív Tanulási program bemutatásával zárta. A szakmai részt egy panelbeszélgetéssel zártuk, ahol vendégeink voltak Dr. Szabó Barnabás a külügyi és Külgazdaségi Intézetből, Egyetemünkről Dr. Kaszap Márton, illetve Dancsok Petra, a Magyary Zoltán Szakkollégium egy tagja. A beszélgetés fő témája a Brexitet követő brit belpolitikai helyzetének áttekintése volt, többek közt szó esett még a koronavírus okozta gazdasági nehézségekről és az Egyesült Királyság és Skócia viszonyáról. A szakmai előadások végeztével vendégeinket egy állófogadásra invitáltuk.

A délutánt, Konferenciánk harmadik szakaszát Dr. Kaiser Tamás tudományos dékánhelyettes nyitotta meg köszöntőjével. Az első előadást egy alumnánk, Sugár Eszter tartotta, aki mesélt a szakkollégista éveiről, illetve arról, hogy a közigazgatási karrier hátrahagyásával, hogyan vált borászfeleséggé. Ebben a szakaszban már megkezdődött szakkollégistáink előadása is. A Széchenyi díszteremben Kiss Adrienn előadását hallgathattuk meg a létfontosságú rendszerelemek hálózatalapú vizsgálatáról. Őt követte Csibor Ferenc, aki a bírói precedens szerepéről beszélt az angolszász jogban. A Konferencia harmadik szakaszát Garamvölgyi Dávid zárta, a „Mekkora érték a diploma?” című előadásával.

Egy rövid kávészünet után a nap lezárása következett, ahol már csak a Szakkollégium tagjainak előadásai maradtak hátra. Szakkollégistáink két szekcióban mutathatták be kutatási eredményüket. A Ludovika Épület 222-es termében az Állam – és Jogtudományi szekció kapott helyet. Az előadássorozatot Torda Sztella kezdte „Az Alkotmánybíróság- az Alaptörvény őre” címmel, majd a tartalékos katonák világháborúkban való szerepéről kaphattunk információkat Kecskeméti Zoltán előadása által. Sivák Veronika a fogyasztói védelem és a tisztességtelen kereskedelem kapcsolatáról, alakulásáról tartotta meg előadását „Fogyasztóvédelem innen és túl- Gondolatok a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok világából” címmel. A szekciót Szűcs Richárd zárta, aki a gyülekezési jog történetét mutatta be számunkra a XIX. Századtól a rendszerváltozás időszakáig.

A második szekció, a társadalomtudományi szekció volt, ami a 238-as teremben került megrendezésre. A szekciót Trnka Norbert nyitotta meg előadásával, amelyben a szakkollégiumok és a demokrácia viszonyáról értekezett. Őt követte Körmendi Anna, aki a nemzetközi örökbefogadásról és annak negatív hatásairól beszélt. A feketék helyzetéről, a rasszizmusról és a BLM mozgalomról az USA vonatkozásában Vatai Sára tartotta előadást. Aktualitásként Szücs Lotti a 2020-as Örmény- azeri konfliktusról és annak okainak elemzéséről beszélt. A Társadalomtudományi szekció utolsó előadója Kiss Botond volt, aki „Mi is az a Wokeizmus?” címmel tartotta meg előadását.

Minden előadónak hálásan köszönjük, hogy elfogadták felkérésünket és szakmai előadásaikkal színesebbé tették az eseményünket. Szeretném megköszönni még minden szervezőnek, különösen az előző és a jelenlegi Kabinet, illetve az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar azon dolgozóinak munkáját, akik készséggel álltak segítségünkre a Konferencia színvonalas megszervezésében. Nehéz hónapok állnak mindannyiunk háta mögött, de úgy gondolom, sikerült méltóképp megemlékeznünk Szakkollégiumunk fennállásának huszadik évfordulójáról. Az évforduló alkalmából még az est folyamán egy Alumni találkozót is szerveztünk, ahol késő estig nosztalgiáztunk és élveztük egymás társaságát.

Körmendi Anna

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük