Mint-a-Parlament 2023

Idén is megrendezésre került az országgyűlési törvényhozást modellező Mint-a-Parlament néven futó szimulációs verseny.

 

Szakkollégiumunk tagjai a Puskás Tivadar Műszaki Szakkollégiummal alkottak közösen egy 20 fős csapatot.

 

A verseny alatt hatalmas élményekkel gazdagodtunk, megtapasztalhattuk a döntéshozás nehézségeit, a sajtótájékoztatók megnyerő báját, valamint a szakkollégiumi együttműködés előnyeit!

 

Köszönjük Mindenkinek, hogy mindez megvalósulhatott!

 

Ipacs-Szabó Noémi

 

Élménybeszámoló következik résztvevő szemmel:

A Magyary Zoltán Szakkollégium hat tagja (köztük én is) idén is megpróbáltathatta szakmai tudását az országgyűlési törvényhozást modellező ’Mint-a-Parlament’ néven futó, szimulációs versenyen. A verseny keretei között a szakkollégium tagjai ebben az évben is betekintést nyerhettek a törvényhozás folyamatába, és különböző egyetemek szakkollégiumaival mérhették össze tudásukat. A tagok közül néhányan, már a korábbi évek fordulóin szerzett tapasztalatokkal indultak neki a felkészülésnek, és némelyek pedig még viszonyítási alap nélkül tapasztalták meg a verseny az izgalmas mozzanatait.

 

Nagyszerű lehetőség volt, hogy kipróbálhattuk magunkat a képviselői feladatkörben és ezzel kiegészíthettük az elméleti ismereteinket. A szakkollégiumunk tagjai idén a Nemzeti Közszolgálati Egyetem biztonságpolitikával foglalkozó szakkollégiumával, a Puskás Tivadar Műszaki Szakkollégiummal (PTMSZK) alkotott egy 20 fős csapatot. A PTMSZK tagjai kimagasló felkészültséggel és magas színvonalú szakmai tudással rendelkezve adtak alapot nagyszerű csapatunknak. Mivel a „társ szakkollégium” tagjai mély előzetes tudással rendelkeztek a versenyről, ezért nagy segítséget nyújtottak azoknak, akik még csak elsőként vettek részt az eseményen. Szerény személyem is ebbe a csapatba tartozott, aki Angol NIG-esként (Angol nyelvű Nemzetközi-Igazgatási Szak) mondhatni hiányzó tudással indult neki egy magyar országgyűlést szimuláló versenynek. Szerencsére a verseny alatt érintett témák több alkalommal is vetettek fel nemzetközi szinten is jelenlévő kérdéseket, mint például a virtuális térben elkövetett bűncselekmények és azoknak szabályozása.

 

Mind az előkészületek, mind maga a törvényhozás a Parlament épületén belül rengeteg izgalmat hozott. Nemcsak új fogalmakról, kifejezésekről és módszerekkel növelhettem az ismereteimet, de ezek segítették a valóságban történő törvényhozás folyamatát egy magasabb szinten is megérteni (legyen szó hazairól vagy nemzetköziről). Ahhoz kétség sem fér, hogy a Parlament termeiben kipróbálni magunkat képviselőkként és bizottsági tagokként egy hatalmas lehetőség volt. Néhány esetben pedig nagyon-nagyon szórakoztató is. Szakmai tudás megszerzése mellett volt lehetőségünk megcsillantani tudásunkat a viták alatt és néha még prózai magaslatokba is emelkedhettünk annak érdekében, hogy megerősítsük álláspontunkat.

 

A verseny alatt élményekkel gazdagodtunk, megtapasztaltuk a döntéshozás nehézségeit, a sajtótájékoztatók megnyerő báját és szakkollégiumi együttműködés előnyeit. Kiváltképp ajánlom, hogy mindenki próbálja ki magát legalább egyszer ezen a versenyen! Nem fogja megbánni! Na meg persze, ki ne akarná, hogy őrök kísérgessék a Parlament ismeretlen labirintusában. 😉

 

Mátyás Zoé

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük