Látogatás a Karmelita kolostorban

2023. május 1., hétfő

A Magyary Zoltán Szakkollégium húsz tagja és dr, Szabó Máté Csaba igazgató vehetett részt a Karmelita kolostor épületében egy szakmai látogatáson. Az épületben vezetőnk Hajdú András, a Miniszterelnöki Kabinetiroda Közpolitikai Elemzési Irodáját vezető helyettes államtitkár volt, aki kormányzati elfoglaltságai mellett oktatási tevékenységet is folytat, így örömmel vállalta az előadást és csoportunk körbevezetését.

A látogatás során nemcsak egy szakmai előadást hallgattunk meg az ott folyó kormányzati munkáról, de megtekinthettük a Miniszterelnök Úr könyvtárszobáját, a belső kertet, egyes üléstermeket illetve a kolostor dunai panorámás teraszát is. A látogatás sokak számára egy régóta várt, meghatározó élmény volt, hiszen Karmelitában végzett szakmai munka egyben a kormányzati munka csúcsát jelenti. Hajdú Helyettes Államtitkár Úr előadásában először történelmi kontextusba helyezte a polgári kormányzást, majd beszélt a Miniszterelnökség és a Miniszterelnöki Kabinetiroda fejlődéséről, változásairól és az egyre jelentősebb szerepéről a kormányzásban. Szó volt továbbá a jelenlegi minisztériumi struktúráról és az egyes minisztériumok feladat- és hatásköreiről, illetve az ezt alakító tényezőkről. Az érdeklődő szakkollégisták számos kérdéssel fordultak Helyettes Államtitkár Úrhoz, így előkerült Magyarország geopolitikai helyzete illetve a hazánk előtt
álló aktuális kihívások és a kormányzati lépések.

Miközben az egykori kolostor méltóképpen felújított falai közt sétáltunk számos impozáns termet és folyosót tekintettünk meg. Hajdú Helyettes Államtitkár Úr bemutatta az épület múltját, illetve meghatározó és szimbolikus jellegét. Abban is kalauzunk volt, hogy jelenleg az egyes terek milyen funkciót töltenek be a kormányzati és protokolláris események során. A Miniszterelnök Úr könyvtár termében rengeteg meghatározó, klasszikus művet fedezhettünk fel – melyek közül nem egy egyetemi olvasmányaikból köszönt vissza. A szoba tradicionális berendezése és a kötetek végtelen sorai sokunkban egyfajta időutazás hangulatát idézte meg. Az épületből nyíló teraszról végre megcsodálhattuk az elénk táruló lenyűgöző fővárosi kilátást.

Ezúton is köszönjük Hajdú Helyettes Államtitkár Úrnak, hogy időt szánt ránk, és vállalta az előadást és a Szakkollégium körbevezetését az épületben!

Bednárik Boglárka

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük