„Kutassunk együtt” – Az empirikus kutatás módszertana  

2022. március 20., vasárnap

Mitől lesz valami tudományos jellegű forrás? Honnan érdemes efféle kiindulópontokat keresni? Elsődleges vagy másodlagos forrás? – és ehhez hasonló érdekes kérdések feltevésével kezdődött meg pénteken a kutatást elősegítő tréning, melyet Szakács Édua tanárnő tartott nekünk.

Ezt követően egy játékos feladatra került sor, itt különböző csoportokra bontva egy-egy adott állítást kellett vizsgálni annak fényében, hogy azt hogyan és milyen kutatási módszerekkel lehetne bebizonyítani. A feladat során megbeszéltünk azokat a tipikus hibákat, amelyek előfordulhatnak egy-egy tudományos kutatás során.

A következő pont, amit átbeszéltünk azok a hivatkozási formák voltak, ugyanis az egyik fő probléma, ami szinte mindig előfordul, hogy nem megfelelően vannak a források lehivatkozva, ennél fogva pedig azok „használhatatlanok”. Itt szintén csoportokban kellett dolgoznunk és megjelölni a hivatkozásokat egy szövegben.

A foglalkozás végén kitértünk a tudományos kutatás felépítésére, valamint kitértünk arra, hogy hogyan kell kinéznie, mit kell tartalmazni egy ideális kérdőívnek, illetve, hogy mikor van szükség interjú és mikor kérdőív használatára.

A tréninget teljes mértékben az interakció jellemezte, ami miatt még több tapasztalatot tudtunk szerezni szakkollégista társaimmal.

Gion Márton Gábor

A tréning a Nemzeti Tehetség Program keretein belül valósulhatott meg. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük