Különleges jogrend szabályozása Magyarországon 

2022. március 30., szerda

2022. évi március 28. napján került megrendezésre a tavaszi félév harmadik nyílt eseménye a Magyary Zoltán Szakkollégium jóvoltából. Vendégünk volt Dr. Till Szabolcs ezredes úr NKE HHK Honvédelmi Jogi, és Igazgatási Tanszék oktatója, aki a különleges jogrendről tartott előadást a hallgatóknak. Előadásában többek között olyan kérdésekre kaptunk választ, mint például mi a védelem, és mi a biztonság? A különleges jogrend, és a honvédelem két egymáshoz kapcsolódó téma, vagy két különálló témakör? Milyen történelmi háttere van a különleges jogrendek?

A Magyar Katonai Jogi és Hadijogi Társaság képviseletében kifejtette, hogy a különleges jogrend és a honvédelmi alkotmányosság kapcsolata hogyan változott az évek során, valamint, hogy a 2023-ban hatályba lépő új honvédelmi törvényből kikerült a különleges jogrendi tárgykör, amelynek szabályozását a védelmi és biztonsági tevékenységek összehangolásáról szóló törvény veszi át. A témakörön belül elmagyarázta, hogy mi tartozik bele a honvédelmi alkotmányosság, és a különleges jogrend témakörébe.

Emellett megemlítette az állam szerepét: az olyan biztonsági kihívások kezelése, mint például a koronavírus járványé hatékony intézményrendszer kialakítását teszi szükségessé. Az Alaptörvény kilencedik módosításával e tevékenység védelmi és biztonsági kontextusba kerül egy korszerűbb, egyszerűbb és célszerűbb rendszer kialakítását előírva.

Ezen túlmenően a politikum fontosságáról is szó esett, hogy az Alaptörvényben megfogalmazott módosításokat, miként, mikor, és hogyan használhatják fel a szükségesség és arányosság alkotmányossági elvárásaival kompatibilis módon.

Végezetül válaszolt a hallgatók által feltett kérdésékre, mellyel segített még nagyobb betekintést adni a téma mélységeibe.

Összességében az ezredes úr egy informatív és részletes előadást tartott a közönségnek. Igyekezett a megadott időkereten belül minél bővebb, információt szolgáltatni a témáról, amivel a hallgatóságnak egy újabb szakterületre sikerült jobban rálátnia.

Kutas Bernadett

Az esemény a Nemzeti Tehetség Program keretein belül valósulhatott meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük