Közszolgálati perek 

2022. március 24., csütörtök

2022. március 23-án megrendezésre került az idei szemester első zárt eseménye, amely a Közszolgálati perek címet viselte. Vendégeink a Fővárosi törvényszékről Dr. Czesznak-Molnár Erika igazgatási feladatokkal megbízott bíró, és Dr. Lékó Anna bírósági titkár voltak. A rendezvényt az Aurum jogászklub helyszínéül szolgáló impozáns Andrrássy úti épületében tarthattuk meg.

Vendégeink a hallgatóságot aktívan bevonva, kérdéseikre válaszolva mutatták be a magyarországi bírósági rendszer, azon belül a közigazgatási bíráskodás kialakulását. A közigazgatási bíráskodás nagyon színes terület, hiszen egyaránt megtalálhatóak benne közigazgatási perek, amik a kiemelt ügyek mellett, inkább általánosabb ügyekkel foglalkoznak, és a közszolgálati perek, amik bonyolultabb, hosszabb ügyviteli idővel rendelkeznek.

Dr. Czesznak-Molnár Erika bírónő azért választotta a közigazgatási bíráskodás területét, mivel szakmai kihívást látott benne. Megkívánt ismerni egy új jogterületet. Fontosnak tartotta kiemelni számunkra, hogy a bírói munka több, mint ítélkezés. Tudniuk kell kezelni a perek során felmerült kihívásokat: a felek összefeszülését, az elhúzódó tárgyalásokat, az ügyfelek esetleges keresetmódosításainak következményeit, és legfőbbképpen azt, hogy az ügyfelek megértsék az ítéletet, ne maradjon számukra megválaszolatlan kérdés. A beszélgetés során többször is megemlítette, hogy a dolgozók között, illetve azok között, akik az ügyön dolgoznak a jó kapcsolat nagyon fontos, elengedhetetlen az eredményes munkavégzés érdekében.

Dr. Lékó Anna megismertette velünk az ítéletírás szépségeit és nehézségeit is. 8-10 oldalba össze kell tudni foglalniuk a tárgyaláson történteket, ami egy kifejezetten nehéz, kihívásokkal teli feladat. Ennek kapcsán merült fel a kérdés, vajon mennyiben előnyös a digitalizáció elterjedése a bíróságok belül? Például elhagyható-e a papírhasználat, vagy inkább a későbbiekben is a hagyományos úton maradnak? Ezen kérdések megválaszolása talán, a jövőben egy következő beszélgetés kiinduló témája lehet.

​Sándor Viktória

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük