Ízelítő Erdélyből, avagy beszámoló a Makovecz-Ösztöndíjprogramról

2023. március 29., szerda

Tizenheten hallgatók, hárman magyarysok: Hatwagner György Bálint, Ipacs-Szabó Noémi és Schlenk Viktória Anna és kísérőnk Németh András alezredes úr indultunk útnak március 24-én, pénteken reggel. Utunk egészen Kolozsvárig vezetett, hiszen a Makovecz ösztöndíj egy határon túli tehetséggondozó program, aminek keretében a támogatást elnyert hallgatók a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári, Marosvásárhelyi és Csíkszeredai Karával ismerkedhetnek meg.

Összesen tíz napot töltöttünk Erdélyben. Kirándultunk, megnéztük a helyi nevezetességeket, de nem volt hiány egyetemi programokból sem. A megérkezésünk utáni hétvégén a kultúráé volt a főszerep. Dr. Lupescu Radu művészettörténész vezetésével felfedeztük Kolozsvárt, megtekintettük Hunyadi Mátyás és Bocskai István szülőházát, valamint a főtéren található Szent Mihály Plébánia tornyába is felmentük, ahonnan csodás kilátás tárult elénk a városról. Másnap Torda felé vettük az irányt, a délelőttöt az ismert sóbányában töltöttük, majd Torockóra utaztunk és megmásztuk a Székelykövet. Érdekesség, hogy Torockó épített öröksége 2017 óta hungarikum, tehát szerepel a Hungarikumok Gyűjteményében. A hétköznapok nagyrészét az egyetemeken töltöttük, ahol nagyon kedves és szívélyes fogadtatásban volt részünk. Épületbejárás, kiállításbemutató, interaktív foglalkozások, térképkészítés, stúdiógyakorlat, filmvetítés szerepelt a repertoárban. Természeten nem maradhattak el az általunk, hallgatók által készített előadások prezentálása sem, hiszem minden résztvevő, az őt érdeklő területből, kutatási témájából bemutatót tartott. Általánosan kijelenthetem, hogy nagyon pozitív és inspiráló visszajelzésekben részesültünk. A délutánok és az esték szabadidejében, tovább ismerkedtünk a várossal és a helyiekkel, ottani egyetemistákkal.

Szerdán a Marosvásárhelyi Karon töltöttük a napot. Megnézhettük az egyetem épületét, különböző termeit, laborokat, könyvtárat… Nagyon színes és sokrétű bemutatókban volt részünk, melyek során több esetben is kóstolókban részesültünk. Délután a Kultúrpalotát és a Teleki Téka Bolyai Múzeumot is megtekintettük.

A hét további részét Csíkszeredán töltöttük. Az egyetem nyílt napjába csöppentünk bele, így nagyon részletes bemutatást kaptunk a különböző képzésekről, szakokról, illetve meghallgattunk egy előadást a Szent Anna-tóról és a Mohos tőzeglápról. A nap második felében a Csíki Székely Múzeumban jártunk, illetve a Csíksomlyói Kegytemplomba is betértünk, valamint elgyalogoltunk a Búcsú helyszínére is. Az estét pedig hoki meccsnézéssel zártuk.

Hazaindulásunk előtti utolsó napunkat kirándulással töltöttük, melynek úticélja a Szent Anna-tó, illetve a Mohos tőzegláp volt, végezetül meglátogattuk a Csíki Sörgyárat.

Vasárnap élményekkel telve fáradtan indultunk haza. Ez a tíz napos program hatalmas lehetőség volt számunkra, megismerkedhettük a határon túli magyarok (nép)szokásaival, az erdélyi egyetemi élettel. Úgy vélem, minden ilyen lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy gyarapítsuk ismereteinket, kialakítsuk saját véleményünket a világról e benyomások alapján.

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani mindenkinek, aki közreműködött e program létrejöttében! KÖSZÖNJÜK! Sokat épültünk, és nagyon boldogan nézünk vissza a kint eltöltött napokra, s bátran ajánljuk a jövőben MINDENKINEK! ​

Ipacs-Szabó Noémi 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük