Hogyan tovább? – Magyarország gazdasági helyzete a háború árnyékában

2022. szeptember 6., hétfő

​2022.09.06-án Szakkollégiumunk megtartotta a 2011/2023-as tanév első nyílt eseményét, amely a Hogyan tovább? – Magyarország gazdasági helyzete a háború árnyékában címet viselte. Vendégeink voltak: Dr. Kutasi Gábor az NKE Közgazdaságtani és Nemzetközi Gazdaságtani Tanszék oktatója és a Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézet Intézetvezetője, illetve Süle-Szigeti Bulcsú a Bankmonitor internetes portál újságírója, közgazdász.

Az esemény első harmadában a nemzetközi gazdasági helyzetről esett szó. Ismertették, hogy a jelenlegi orosz-ukrán háború, bár egy regionális összecsapás, következményei a globális szinten is érezhetőek, továbbá az Oroszországgal szemben hozott szankciók már az idei évben jelentős GDP csökkenést okozhatnak. A nemzetközi gazdasági kapcsolatok terén Oroszországon túl az Európai Unió és Magyarország kapcsolatáról is szó volt. Megemlítették, hogy az EU-s pénzek nélkül Magyarország nagyon nehéz gazdasági helyzetben találhatja magát, mivel az EU-s támogatások stabilizálhatnák a magyar devizát, és csökkenthetik a recesszió kockázatát.

Az est második harmadában a magyar gazdasági folyamatokra koncentráltak a résztvevők. Ismertették, hogy miképpen alakul hazánk helyzete a világfolyamatok tengerén, hogyan igyekszik a kormányzat extra adókkal, kamatemeléssel csökkenteni a gazdasági válság hatásait. De az előbbieken túl még szóba kerültek a magyar ársapkák, illetve az inflációs helyzet is.

Az utolsó harmadában az eseménynek a Szakkollégisták és a Hallgatók kérdezhettek a meghívott előadóktól. Felmerült kérdésként, hogy miképpen tudja lassítani a kamatemelés az inflációt, hogyan hat a fogyasztói magatartásra az ársapkák intézménye, és miért jó az alacsony mértékű, 3% körüli infláció a gazdaságnak. ​

Összességében az esemény egy rendkívül sokrétű, számos tartalmas gondolatot tartalmazó közgazdaságtan és gazdaságpolitikai est volt, ahonnan mindenki új ismeretek birtokában távozhatott.

Garamvölgyi Dávid

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük