Hernádi Zsolt előadása

A 2023. október 31-ei nyílt eseményen Hernádi Zsolt, a MOL Nyrt. elnök-vezérigazgatója tartott nekünk előadást. A rendezvény a „Korlátozott racionalitásból gazdasági irracionalitásba” címet kapta, amiben nem csak az irracionális gazdasági döntések okairól, hanem a gazdaságpolitikát befolyásoló tényezőkről is érdekes információkat kaptunk.

 

Az előadás során főként az ipar kapott hangsúlyt, valamint a különféle energiaforrásokkal történő gazdálkodás, mint a földgáz és a kőolaj. Elnök Úr rávilágított arra, hogy a növekvő népességszám miatt az energiaforrásaink felhasználása a következő évtizedekben rohamosan nőni fog, ami nagy problémákat okozhat, hiszen számuk véges. A legjobb megoldás, ha szorgalmazzuk a zöld energiára történő átállást. Az egyik legnagyobb problémánk viszont az, hogy még nem volt olyan energiaforrás, aminek a felhasználását érdemben csökkenteni tudtuk volna. Az előadás közben bemutatásra kerültek az USA és az Európai Unió fenntarthatóságot elősegítő intézkedései, amelyben láthattuk, hogy teljesen ellentétes politikát folytatnak a két rendszerben. Míg az USA főként ösztönöz és beruházási támogatást folyósít a zöld átállásra, addig az EU szankciókkal és adókkal próbálja a környezetszennyező tevékenységeket korlátozni. Megvizsgáltuk azt is, hogy milyen hatásai voltak azoknak a szankcióknak, amelyeket az Európai Unió alkalmazott Oroszországgal szemben az orosz-ukrán háború miatt, ezt követően pedig szó esett a jelenleg is zajló Izrael-Hamász konfliktusról. Mind a két háború említése fontos, hiszen jelentősen befolyásolták az energiaárakat a világpiacon és több politikai vezetőt is irracionális döntések meghozatalára késztettek, ugyanis a morális tényezők ebben az esetben felülírták a racionalitást.

 

Az előadás végén lehetőségünk volt kérdéseket feltenni, amik között említésre került a Mol jövője, válságkezelése, az árstop következményei, illetve a háborúk lehetséges következményei az energiaforrások és energiaárak tekintetében. 

 

 

Az esemény a Nemzeti Tehetség Program keretében valósult meg.

 

 

Szabó Bianka

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük