Beszélgetés Prof. Dr. Varga Zs. Andrással, a Kúria elnökével

A Magyary Zoltán Szakkollégium április negyedikei zárt eseményére a Kabinet Prof. Dr. Varga Zs. Andrást, a Kúria elnökét kérte fel kerekasztal beszélgetésre. A beszélgetést Mátyás Flóra, a Szakkollégium szakmai vezetője moderálta. Az esemény első felében Elnök úr a moderátorral folytatott beszélgetést, majd ezután a hallgatóság is lehetőséget kapott kérdések feltevésére.

 

A beszélgetés közben sok témát érintettünk, kezdetben az Elnök urat az egyetemi, illetve pályakezdői tapasztalatairól kérdeztük, ezek után az oktatói, valamint jogalkalmazói párhuzamos tevékenységéről mesélt, továbbá, hogy ezek mennyire férnek meg egymás mellett, és hogyan egészítik ki egymást. Ezt követően betekintést kaphattunk a Kúria szervezeti felépítésébe, ügyrendjébe és az elnöki teendők, többletfeladatok hosszú listájába.

 

Felmerült a COVID-19 vírus, ennek kapcsán megtudtuk, hogy a Kúria rendkívüli hatékonysággal tudta kezelni a veszélyhelyzetet és a vele járó digitalizációs kötelezettségeket. A szükségben kialakított home-office és az egységesített távoli asztal kapcsolat a mai napig a Kúria hasznára válik, sokszor alkalmazzák is a törvénykezés során napjainkban is.

 

Az innovációk után végül a Kúriához kapcsolódó tradíciókról, értékekről és kapcsolatokról esett szó. Megtudtuk, hogy milyen hagyatékok származnak a történeti alkotmányosság mivoltából, az előző elnököktől és a határokon átívelő kapcsolatokból. A nemzetközi témák vizére evezve Elnök úr a Visegrádi Négyekkel, az Európai Unió Bíróságával és az Európa Tanács szerveivel (pl. a CEPEJ, Európai Bizottság az Igazságszolgáltatás Hatékonyságáért nevű testület) folyatott együttműködéseket a szomszédos országokkal, valamint Nagy-Britanniával kialakított kapcsolatokat külön kiemelte sikerességük okán.

 

Az előadás végeztével arra kértük, hogy útravaló tanácsot adjon a Szakkollégium azon tagjainak, akik a magyar közigazgatásban, a magyar állam szolgálatában képzelik el a jövőjüket.

 

Köszönjük Elnök úrnak, hogy elfogadta a meghívásunkat és megtisztelte a Szakkollégium tagjait jelenlétével! Kiváltképp tartalmas és érdekes információkat magában hordozó beszélgetésnek lehettünk résztvevői.

 

Az esemény a Nemzeti Tehetség Program keretében valósult meg.

 

Mátyás Flóra, Tóbiás Dániel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük