Balatoni kaland​ 

2021. szeptember 08., szerda

Balatoni túránk kezdetén a budapesti Déli-pályaudvarról történt az indulás, szám szerint 7 szakkollégistával. Siófok volt az úti célunk, ahol megkezdtük közös kalandunkat. Nagy reményekkel és energiával indultunk neki, az akkor még lehetetlennek tűnő Balaton megkerülésének. Szeptember elsején, szerda déli órákban vágtunk neki a nagy utazásnak. Az emelkedőkön kívül még az időjárás sem kedvezett a csapatnak, ugyanis óriási szélhullámokkal birkóztunk meg, miközben a hőmérséklet alig haladta meg a 18 fokot. Siófokot elhagyva a balatonaligai magasparton tekertünk végig, ahol ritkán látott gyönyörű tájkép tárulkozott elénk a Balatont látván keleti kanyar irányából. Ebédünket Balatonalmádiban fogyasztottuk el a tó körüli karizmatikus ételek mámorában. Ezt követően meg sem álltunk Balatonfüredig, ahol az első éjszakánkat eltöltöttük. Egy kisebb pihenés és városnézés után elkészítettük közös vacsoránkat, amely közben felelevenítettük az aznapi túra legszebb pillanatait.

Másnap már egy kicsit nehézkesebben ültünk rá a kerékpárunkra, ez persze csak a kezdet volt, ennél már csak rosszabb helyzet következett. Balatonfüredről indulva Badacsonytomaj volt az utunk vége. Talán ez volt az egyik legszebb, ha nem a legszebb része kerékpártúránknak, ugyanis a Balaton északi felén, sokszor egészen közel a parthoz húzódó biciklis úton haladhattunk végig. Ekkorra már szerencsére az időjárás is nekünk kedvezett és egy kiváló, napos 25 fokban tudtunk tekerni, ami egy tökéletes túra idő volt. Délutánra megérkeztünk Badacsonytomajba, ahol a vízparton fekvő barakkban volt a szálláshelyünk. Az időjárás kellemes volt még a balatoni vízben való mártózáshoz is, mely után egy kiadós alvás következett.

Kalandunk utolsó előtti napját a badacsonyi szakasszal kezdtük. Ez is varázslatos része volt kirándulásunknak, hisz telis-tele volt a Badacsony szebbnél szebb borospincéivel és finomabbnál finomabb boraival. Ezt az alkalmat, Mi sem hagytuk ki és be is tértünk az egyik termelő pincéjébe, ahol sokunkat elkápráztatott az az ízvilág, amit ott kaphattunk. Ezt követően a Balaton partjának második legnagyobb városában ebédeltünk, Keszthelyen. Kisebb pihenő után meg sem álltunk Balatonberényig, ahol egy kedves kis házban töltöttük az utolsó éjszakát. Utolsó esténket az aznap vásárolt, ízletes boraink és kellemes beszélgetések mellett töltöttük el, ugyanakkor  már mindenki igen ki volt fáradva, de még volt egy utolsó szakasz, a déli- part.

Utolsó napunk, egyben a leghosszabb km- el rendelkező szakaszunk előtt álltunk. Sokunk kételkedett e túra teljesítésében, de egymást bíztatva sikerült leküzdenünk ezt a néhol igen nagy akadályt. Végül, aztán délután 4 órakor megérkeztünk Siófokra. Összességében azt tudom mondani, hogy a vártnál is jobban sikerült a közös túránk. Voltak nehézségek és igazán könnyed pillanatok egyaránt, de ez 205 km kerékpározás után, azt hiszem normális. Ajánljuk mindenkinek, aki szereti feszegetni a határait, hogy teljesítse ezt a kalandot, mert felejthetetlen élményeket hordoz magával. 

Kelemen Viktor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük