Az alapvető jogok 

2022. április 19., kedd

2022.04.13.-án megrendezésre került a 2021/2022. tanév tavaszi szemeszterének negyedik, egyben utolsó nyílt eseménye, amely „Az alapvető jogok” címet viselte. Vendégünk dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa volt. Az eseményen szép számmal jelen voltak a szakkollégistákon kívül az egyetemi hallgatók is, akik kérdéseikkel gazdagították az eseményen elhangzó gondolatokat.

Dr. Kozma Ákos 2019. szeptember 26. napjától tölti be az alapvető jogok biztosának tisztségét, ami a magyarországi ombudsmannak felel meg. Előadásával és egy kisfilm segítségével a hallgatóságnak bemutatta ennek a közjogi tisztségnek és a munkáját segítő hivatalnak, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala működését, feladatait. Az ombudsman nagyon szerteágazó, széles spektrumot lefedve, majdnem 200 fős hivatalával és a 6 területi irodával nyújt segítséget az embereknek alapvető jogaikat érintő kérdésekben. Tanácsot adnak nekik, segítik az ügyindításukat, illetve jogi segítséget is kaphatnak. Előadónk fontosnak tartja a személyes ügyintézés lehetőségét és a személyes jelenlétet is a helyszínen az ügyek sikeres kivizsgálása érdekében.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala látja el (a teljesség igénye nélkül) a zárt intézményben tartózkodó emberek alapvető jogainak védelmét, a rendőri intézkedésekkel szembeni panaszok, valamint a védett tulajdonságon alapuló egyenlő bánásmóddal kapcsolatos ügyek kivizsgálását, illetve az minden olyan ügynek a kivizsgálását, amely esetében a panaszos valamely alapvető jogának sérelmét feltételezi, és már minden közigazgatási jogorvoslati lehetőséget kimerített, vagy nem állt rendelkezésre jogorvoslat.

A közjogi tisztség jelentőségét mutatja, hogy az ombudsmant a köztársasági elnök javaslatára az Országgyűlés kétharmados többséggel, 6 évre választja meg. Az alapvető jogok biztosa tevékenységéről évente beszámol az Országgyűlésnek, a képviselők kérdéseket intézhetnek hozzá. Az alapvető jogok biztosa külön hellyel rendelkezik a parlamenti padsorokban.

Érdekes módon, a védett tulajdonságokkal kapcsolatos hatósági döntéseket leszámítva, a kiadott jelentések nem rendelkeznek kikényszeríthető erővel, ennek ellenére a jelentésekben megfogalmazott ajánlásaikat a címzettek az esetek jelentős részében elfogadják és megteszik a javasolt intézkedéseket. Előadónk szerint az ombudsmani intézmény a demokrácia finomhangolása, aminek a döntéseit illik figyelembe venni. Úgy gondolja egy jól működő demokráciában nincs szükség kötelező erőre ahhoz, hogy egy döntés befolyásolni tudja a közjog fejlődését és előrehaladását.

Összességében egy nagyon tartalmas, informatív előadáson vehettünk részt, ahol megismerhettük egy olyan szervezet működését, ami sokkal közelebb van számunkra, mint azt elsőre gondolnánk.

Sándor Viktória

Az esemény a Nemzeti Tehetség Program keretein belül valósult meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük