Anya csak egy van 

Nincsen a gyermeknek
Olyan erős vára,
Mint mikor az anyja
Őt karjaiba zárja.
Nincsen őrzőbb angyal
Az édesanyánál,
Éberebb csillag sincs
Szeme sugaránál.
Nincs is annyi áldás
Amennyi sok lenne,
Amennyit az anya
Meg ne érdemelne.

(Németh Ferenc)

2023. május 10., szerda

Május 8-án került megrendezésre Szakkollégiumunk újabb nyílt eseménye, ahol meghívott előadónk Dr. Császár-Nagy Noémi klinikai szakpszichológus volt. Az eseményt az édesanyáknak szenteltük, mivel az előadás témája az anya szerepének fontossága volt egy gyermek életében.

Az előadást Dr. Császár-Nagy Noémi egy nagyon informatív PowerPoint bemutatóval színesítette. Az előadás egy gyermek fejlődésének életszakaszait mutatta be, illetve a szülők, leginkább az édesanyák adott életkorban játszott esszenciális szerepét. Az előadó számos saját példával, több éves klinikai tapasztalataival mutatta be mit is jelent édesanyának lenni, milyen az ha valaki anya, vagy esetleg apa nélkül nő fel. Szó volt többek között arról is, hogy az édesanya habitusa, hozzáállása egyes dolgokhoz később hogyan alakítja a gyermeke életét, személyiségét, kötődési mintáit. Miért fontos kivárni a gyermek három éves korát, mielőtt az anya visszatér dolgozni? Jövendőbeli édesanyáknak mik azok a fontos tanácsok, amit érdemes észben tartani gyermekvállalás előtt? Mi is van a genetikánkba kódolva, és hogy tudunk-e változtatni azokon a dolgokon amiket otthonról hozunk?

Az előadást számos kérdés követte, nemcsak azért, mert  az egyik legbensőségesebb, legszebb emberi kapcsolatról volt szó, hanem azért is mert a gyermeknevelés egy igen megosztó téma napjainkban. Sokan kíváncsiak voltak arra, hogy egy képzett szakpszichológus hogyan vélekedik arról, mik azok a hibák, téves hozzáállások, amelyek akár hosszútávon károsíthatják egy gyermek lelki világát. Ez az előadás úgy gondolom mindenki számára bírt újdonságtartalommal. A közönség soraiban ugyanis, nemcsak a szakkollégisták és hallgatótársaink foglaltak helyet, hanem szakkollégistáink édesanyukái és nagymamái, akik rengeteget nevettek és tanultak az előadásból (saját elmondásaik szerint is).

Köszönjük szépen Dr. Császár-Nagy Noéminek, hogy megkeresésünket elfogadta, és ilyen színvonalas előadást tartott számunkra. Továbbá köszönjük mindenkinek, aki velünk tartott és részt vett az eseményen!

Bednárik Boglárka

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük