36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia 2023

2023. május 1., hétfő

Az esemény, amit annyira vártunk: idén Győrben került megrendezésre az Országos Tudományos Diákköri Konferencia Állam- és Jogtudományi szekciója. Bár az ünnepélyes megnyitóról lemaradtam, az ünnepség utáni állófogadásra érkezve is rögtön lehetett érezni, hogy egy egészen különleges rendezvénynek nézünk elébe. A Győri Nemzeti Színház előterében együtt vacsorázott a pázmányos és az eltés, a professzor és az adjunktus , az elsőéves és a Phd hallgató. Sokszor hallhatjuk a jogásztársadalommal kapcsolatban, hogy saját kis elzárt világuk van: a hétköznapokban ki tudja ez mennyire igaz, de abban a pillanatban pontosan ezt lehetett érezni, a lehető legpozitívabb értelemben. Az OTDK -ahogy ezt a következő napok is igazolták- nem csak szakmai, hanem közösségi esemény is.

Kedd, az előadások napja. A Széchenyi István Egyetem tantermeiben pontosan reggel 9-kor megkezdődtek a szóbeli fordulók, összesen 31 tagozatban.   A Fogyasztóvédelmi jogi és versenyjogi tagozatban hallgathattam meg az előadásokat, mivel itt opponáltam egy dolgozatot, a Digital Markets Act rendelet témájában. A prezentációk kivétel nélkül magas szakmai színvonalat képviseltek. A legérdekesebb rész talán mégis az, amikor az oppenensek és a bírálóbizottság felvetéseire reagálhat az előadó. Pár perc, amit nem lehet előre begyakorolni, amikor érveléstechnikára, elmélyült tudásra és kiállásra együtt van szükség.

Az előadások után különböző fakultatív programokon lehetett részt venni, sörházlátogatástól elkezdve egészen a társasjátékozásig.  A napot a gálavacsora zárta. Bál-hangulat, csinos ruhák, ezerféle étel és ital, élőzene. Lehetett érezni, hogy már mindenki megkönnyebbült, hogy túl van az előadásán. Az asztaltársaságunk, egészen zárásig társalgott, sztorizott, pedig előtte nem is ismertük egymást. Azokkal, akiben maradt még energia, átmentünk a közeli szórakozóhelyre. Komolyan mondom, egy egészen különleges élmény a tanáraiddal együtt énekelni, hogy „Reptér! Lobog a szélben a szélzsák!”.

Másnap reggel sor került az eredményhirdetésre. Tudjuk, hogy a végtelenségig elcsépelt a mondás, hogy „Itt mindenki nyertes”. Mégis, ott hihetővé vált. Az csak külön öröm, hogy szakkollégista társam, Csibor Ferenc a tagozatában elhozta az 1. helyet, engem pedig legjobb opponensnek választottak.

Hazafelé a vonaton, bár nagyon fáradt voltam, az járt a fejemben, hogy ezek valóban felejthetetlen napok voltak. 2025-ben találkozzunk újra.​

Németh-Sámik Anna Dorottya

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük